11600 тонн хімічної отрути

3526
коментарі відсутні

11600 тонн хімічної отрути

З листопада навколо хімічного концерну «Стирол», що у Горлівці, вирують пристрасті: у ДНР намагаючись приховати проблеми на підприємстві, працівники якого вже 4 місяці не отримують зарплатні, постійно вкидають фейки щодо нібито підготовки ЗСУ хімічної атаки на підприємство.

Насправді ж ще весною 2014 року весь аміак з території підприємства був вилучений, то ж його поява на території «Стиролу» та подальша аварія чи то «хімічна атака» була б повністю на совісті самопроголошеної ДНР. Інакше узятися аміаку на території підприємства просто неможливо.

Реальність же виявилася куди гіршою.

З 1989 року після аварії на шахті «Олександр-Захід» на Горлівському хімічному заводі, що не працює з 1994 року, побудували могильник з 11 600 тоннами зараженого ґрунту, що залишився після аварії 1989 року. Тоді мононітрохлорбензол, прозваний в народі «кров’яною отрутою», проник в шахтні виробки й став причиною загибелі двох гірників – їх тіла так і не вдалося дістати.

Могильник зробили дуже просто: вирили три котловани, застелили дно 2-міліметровою поліетиленовою плівкою, звалили ґрунт, зарили та забули. За ті 30 років, що існує звалище, плівка вже згнила і хімічні речовини, чия гранично допустима концентрація перевищена в 1000 разів, поступово потрапляють у ґрунт та ґрунтові води.

За офіційними даними, станом на 2014 рік на території підприємства знаходилося 30 тонн тротилу та майже 2,5 тисячі тонн відходів від виробництва ракетного палива. За інсайдерською інформацією, в листопаді 2018 року представники МНС РФ і “ДНР” проводили обстеження сховищ. За результатами візуального обстеження контейнерів з зазначеними відходами росіяни прийшли до висновку, що вони не підлягають транспортуванню для подальшої утилізації. При цьому питання про запобігання повного руйнування контейнерів на порядку денному російської комісії не стояв через вартість таких робіт.

«З хімзаводу не вивезли всю цю хімію. Мононітрохлорбензол або «кров’яна отрута», як його називають. Відзвітували, що вивезли, але не все вивезли – там ще залишилася ця речовина. Ось це – дуже страшно. Аміак, в порівнянні з цим – дитячий садок», – говорить колишній працівник підприємства.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!


0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Новини

Відео

Аналітика