Перспективи Керченського мосту

В останніх числах серпня інформаційний простір сколихнула новина про будівництво російською стороною керченського моста. Поява цього мосту несе пряму загрозу інтересам України. Цей міст має з’єднати Крим з материковою частиною Російської Федерації. А це означає, що ворог зможе безперешкодно перекидати…. Ні, навіть не питну воду, чи товари першої необхідності для жителів Криму. Мова іде про війська. За короткий строк група російських військ у Криму може стати настільки великою, що Росія не втримається від спокуси вдарити по Україні з півдня. Для України це буде катастрофа національного масштабу, оскільки вона просто не готова до вторгнення з Півдня.

Окрім того, що міст є військовим об’єктом, він матиме важливе економічне значення. За допомогою цього мосту Російська федерація повністю ізолює українське цивільне судноплавство в акваторії Азовського моря. А це – неприпустимі економічні збитки для України.

В світлі вищесказаного розглянемо два питання: чи можливо здійснити будівництво керченського мосту? І як цьому можна запобігти?

У мережі уже давно є коментарі експертів, які наголошують, що Керченський міст – це банальне опудало, яким російська пропаганда лякає українського і підбадьорює російського обивателя. Експерти наголошують, що через особливості морського дна, побудувати міст практично неможливо. Не кажучи вже про астрономічну вартість його будівництва.

Проте на жаль змушений дещо спростувати думки скептиків. Тому що завжди треба враховувати особливості нашого ворога. Російська Федерація, так само як і Радянський союз заради політичної вигоди, або і для просто – хвилинного політичного престижу ніколи не рахувалася з матеріальними чи фінансовими затратами. Згадайте проект по поверненню русел річок на південь! Чи постійне фінансове «годування» прорадянських режимів у Азії, Африці та Латинській Америці. Можна добрати приклади і більш свіжі. Наприклад Сочинську олімпіаду. Або списання зовнішнього боргу Куби у розмірі тридцяти мільярдів доларів. Володимир Путін успішно втілює старі радянські способи ведення зовнішньої політики, і йому цілком вистачить політичної волі вбухати мільярдні кошти у таке будівництво. Те, що цей мегапроект буде оплачений за рахунок російських платників податків – питання риторичне.

Чи може Україна завадити цьому будівництву? Звичайно може! На жаль не дипломатичним шляхом. Ну хоча б тому, що жодні домовленості з РФ не варті написаного на ній паперу. А ще, через низьку якісь роботи Міністерства закордонних справ України. Яке просто не спроможне якісно виконувати поставлені законом задачі. Тому відповідно, лишається діяти «гібридно». Українська сторона має всіляко перешкоджати будівництву цього мосту. По перше рейдами диверсійних груп на прибережну інфраструктуру РФ у зоні будівництва. Пожежі та вибухи на складах будматеріалів та техніки серйозно уповільнять темп будівництва. Можна згадати старе-добре морське мінування місць прокладання мосту. А інциденти підривами списати на «героїчне населення Донбасу, що бореться проти російських окупантів». Час мати на Азовському морі (а не на річці Дніпро) хоч якусь боєздатну флотилію малих кораблів, готових забезпечувати виконання поставлених задач. Врешті решт час почати повноцінне економічне «удушення» Кримського півострову, поставивши російську окупаційну присутність на грань виживання.

Все це виглядає просто, але допитливий читач може запитати, а як здійснити ці плани при хронічній нестачі коштів. Я можу відповісти на це питання. Проблема не в тому, що не вистачає грошей. Насправді диверсійна війна, якщо порівнювати та співвідносити її з фінансуванням війни в цілому, порівняно дешева, а головне – надзвичайно ефективна під час ведення війни. Знову ж таки, засаднича проблема України – це відсутність політичної волі її президента і головнокомандувача до боротьби. Він і не планує розлучатися з усіма економічними вигодами, які дарує йому торгівля з агресором. Ну і до купи – від іміджу миротворця. А це означає, що у перспективі ми можемо стати свідками реалізації нового мегапроекту путінської Росії, який в майбутньому боляче вдарить по українській державності.

Курт Оберст


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies