Аутсорсингом по дитсадкам

На початку липня усі без виключення співробітники так званих «харчоблоків» у дошкільних навчальних закладах Дніпра отримали попередження про те, що «у зв’язку із скороченням з 01.09.2017 року посади, Ви підлягаєте звільненню з роботи 01.09.2017 року згідно з п.1 ст.40 КЗпП України».

Зрозуміло на той момент було одне: персонал кухонь у дитячих садках та самі кухні, як «підрозділи» комунальних дошкільних навчальних закладів, розпускають. Як зазначив один з відомих блогерів та активістів Дніпра В’ячеслав Поєздник, «теперь детей в детском саду будут кормить привозной едой, кухни в садах тупо закрывают». Під час дискусії на тему на сторінці Поєздника виникло «лячне» слово «аутсорсинг». А круг нього – майже повне нерозуміння: хто буде доставляти дітям їжу, як будуть доставляти дітям їжу, і, головне, якої якості будуть доставляти дітям їжу. Супутно йшлося про проблеми працевлаштування звільнених фахівців «харчоблоку».

АКМЦ вирішив з’ясувати подробиці ситуації, та внести зрозумілість.

Насамперед ми зателефонували співробітникам кількох дитячих садків у різних районах Дніпра, котрі підтвердили, що звільнення відбуваються у всіх районах. Також нам стало відомо, що згідно з законом усім мають пропонувати вільні посади у штаті і пропонують, але нажаль вакансій в дитячих садках нема. Тому чи не найбільша проблема – щоб скорочені працівники знайшли собі нову роботу.

АКМЦ звернувся з офіційним запитом до Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради з запитаннями:

  • чи є чітка схема роботи аутсорсингового центру?
  • чи будуть діти вчасно забезпечені їжею?
  • скільки аутсорсиногових центрів працюватиме в Дніпрі?
  • чи пропонували працівникам, яких скорочують, нові робочі місця?
  • чи пропонували працівникам, яких скорочують, робочі місця в аутсорсингових центрах?

Тим часом ми отримали нові відомості та експертні оцінки щодо переходу дитячих садків на аутсорсингову систему.
Так експерт ГО «Громадський контроль» Іван Васючков вважає, що «Давно слід столові в школах і дитсадках закривати і передавати на аутсорс. … Їжа в більшості закладів освіти як була жахливою так і залишилася. Хоча доплати за неї вже вище нікуди … Навіть якщо директор сто раз за дітей, продукти їм закуповують управління … А якість продуктів = 90% смаку і користі їжі».

Ймовірно, що представник аутсорсингових компаній Євген дещо заспокоїв:
«Це нововведення просто приймається в багнети самими працівниками кухні тому що з 1 вересня змінюється постачальник харчування з райВНО на приватну фірму, і саме вона буде орендувати кухню. Нічого не змінюється, все залишається як і є, ніхто нічого в термосах на польовій кухні возити не буде. Просто з 1 вересня, склад кухні звільняється з державного дошкільного закладу і приймається на роботу приватною фірмою постачальником і отримують там зарплату. Відповідно контроль використання продуктів зростає в рази. Тут вже не зіпреш сумку додому, відразу штраф і звільнення. Цікаво буде почитати умови договору. Забирають посаду шеф-кухаря, ну і зрозуміло що попервах в кожному садку з штаті кухні буде «смотрящій»… тепер батьки не зможуть звинувачувати садок та державу в поганому або неякісному харчуванні».

Отже стало зрозумілим, що якість харчування у дитсадках намагаються змінити на щось більш сучасне, та поліпшити контроль якості та використання продуктів, котрі закупаються коштом міського бюджету. Також зрозуміло, що штат дитячих садків зменшується на кількість працівників харчоблоку, та разом з тим, звільнені мають змогу влаштуватись на роботу в аутсорсингову компанію, при тому зостаючись працювати в приміщенні того ж самого дитячого садка. С ще стало зрозуміло, що в батьків тепер буде конкретний об’єкт для критики та судових позовів за харчування дітей – аутсорсингова компанія.

На запит АКМЦ в.о. директора департаменту гуманітарної політики (до речі, поки відбувалася процедура «запит-відповідь», було звільнено директора департаменту Геннадія Глядчишина, але через інші проблеми) Ксенія Сушко відповіла наступне:
«Дніпровською міською радою прийнято рішення від 21.06.2017 № 62/22 «Про запровадження змін в організації харчування дітей у навчальних закладах». Відповідно до п. 1 цього рішення з 01.09.2017 запроваджуються зміни в організації харчування дітей у навчальних закладах (аутсорсинг з послуг харчування дітей), що підпорядковані департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. Враховуючи зазначене, всі дошкільні навчальні заклади міста переходять на запровадження змін в організації харчування дітей.

Тривалий час у загальноосвітніх навчальних закладах міста надається така послуга, тому за визначеним порядком буде проводитись надання відповідних послуг дошкільним навчальним закладам з 01.09.2017.
Виконавця послуги буде визначено відповідно до вимог чинного законодавства у сфері публічних закупівель.
Процедура вивільнення працівників у зв’язку із скороченням посад відбувається відповідно до вимог чинного трудового законодавства України».

Отже ще стало відомо, що аутсорсинговою системою користуються загальноосвітні школи і що досвід в аутсорсингових компаній по наданню послуг харчування дітей вже є.

Чи витримають аутсорсингові компанії навантаження дитячих садків (якщо у школах діти їдять один раз на день, то в садках – снідають, обідають та полуднують). У Дніпрі наразі 183 дошкільних навчальних заклада, що підпорядковуються Дніпровській міській раді.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies