Біглий олігарх часів Януковича контролює економіку ДНР

Як повідомляє Радіо Свобода за останній час реальні важелі управління економікою на території окупованої частини Донецької області тепер остаточно в руках структури «Внешторгсервис», яку пов’язують зі збіглим Сергієм Курченком.

Після того як до «влади» в самопроголошеній ДНР прийшов Денис Пушилін, повноваження з розвитку економіки були делеговані так званому «прем’єр-міністру» ДНР Олександру Ананченку.

За даними командира батальйону «Восток» Олександра Ходаковського, перед приїздом до Донецька Ананченко працював в одній з великих російських корпорацій з інтересами до Сибіру й офісом у Москві.

Екс-віце-губернатор Іркутської області Володимир Пашков у Донецьку очолює впливову структуру ЗАТ «Внешторгсервис» і «розвиває республіку».

«Внешторгсервис» – фірма зареєстрована у Південній Осетії, що з минулого року керує практично всіма шахтами та заводами на окупованій території. Видобуте вугілля й готовий метал потім потрапляють у Росію – без відома українських власників захоплених підприємств.

«Ми моніторимо й залізничну інформацію, й митну статистику. Й судячи з даних, які ми бачимо, щомісяця близько 400-500 тисяч тонн вугілля з тимчасово окупованої території перетинають кордон з Російською Федерацією», – розповідає керівник офісу глави “ДТЕК Енерго” Денис Діденко.

Монополістом на постачання та продаж продукції з окупованих районів Донецької та Луганської областей стала фірма «Газ-альянс» олігарха Сергія Курченка.

Навесні цього року Міністерство економіки Росії заборонило іншим трейдерам контактувати з угрупованнями ЛНР і ДНР. Ображені російські фірми навіть написали колективний лист Володимиру Путіну.

Структури Курченка сьогодні фактично контролюють всі промислові гіганти непідконтрольного Донбасу, кажуть експерти.

Під владою Пушиліна процес монополізації тільки прискорився. Один з перших указів, який він підписав у якості так званого в. о. “голови” ДНР — передача “Внешторгсервису” Докучаєвського флюсо-доломітного комбінату.

Фактично ліквідовано торговий дім «Вугілля Донбасу», який був підконтрольний колишньому подільнику вбитого Захарченка-Олександру Тимофєєву (кличка Ташкент). У підсумку всі фінансові потоки остаточно переходять з-під контролю місцевих бойовиків в руки російським бенефіціарам «Внешторгсервису», відзначає аналітик «Кальміуської групи» Віталій Сизов.

«Внешторгсервис», як і інші структури олігарха Курченка – в «чорному списку» Міністерства фінансів США, але в українському списку санкційних підприємств чомусь не значиться.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies