Чого слід очікувати від військового стану на Донбасі

25 листопада під час спроби пройти до Азовського моря через Керченську протоку кілька кораблів Військово-морських сил України піддалися нападу з боку військових кораблів РФ, внаслідок чого за даними росіян троє українських моряків були поранені, а також захоплені три українські кораблі.

Президент України Петро Порошенко відреагував на це заявою про необхідність введення військового стану на території України строком на 60 днів.

Спікер Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України та звернення Президента України, на понеділок, 26 листопада 2018 року, на 16:00 скликається позачергова сесія Верховної Ради України.

Згідно з законом України «Про правовий режим воєнного стану» під час останнього можливе:

1) конфіскація майна, у тому числі зброї, на потреби оборони;

2) може бути встановлений особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів. Виїзд громадян України за кордон може бути повністю закритий;

3) перевірки документів та обшуки помешкань;

4) введення комендантського часу;

5) заборону продажу алкоголю, діяльності деяких політичних партій, страйків, ЗМІ;

6) введення для населення трудової повинності.

Військовий стан може вводитися як на території усієї країни, так і на території окремих регіонів. Якщо буде вирішене задовольнитися введенням у деяких областях, то першими кандидатами на це стануть Луганська та Донецька області, у яких, щоправда, існуючий де-факто військовий стан буде підтверджений де-юре.

Якщо введення військового стану обмежиться Донбасом – вибори президента та парламенту на ньому можуть бути фактично скасовані.

Тим часом Рада Безпеки ООН у понеділок проведе екстрену нараду щодо агресивних дій Російської Федерації проти України в Азовському морі. Про це повідомила в Twitter постійний представник США в ООН Ніккі Хейлі.

Термінове засідання Ради Безпеки ООН заплановане на 11: 00 за нью-йоркським часом (о 18:00 за Києвом).


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies