Допомога інвалідам під час війни: як отримати її безкоштовно

Якою може бути допомога інвалідам під час війни, як отримати її безкоштовно, куди звертатися та які документи потрібно підготувати, щоб отримати засоби реабілітації?

Через повномасштабну війну в нашій країні продовжує зростати кількість людей, які отримали інвалідність. Це не тільки військовослужбовці, які зазнали поранень чи отримали будь-які травми під час активних бойових дій, а й мирні громадяни України.

Окрім того, дуже багато людей, які мають інвалідність, не пов’язану з воєнними діями.

Всі вони можуть отримати безплатну допомогу в умовах війни, зокрема: сучасні засоби реабілітації, функціональне протезування та ортезування.

Про це повідомляє Урядовий квартал.

Допомога інвалідам під час війни: хто має право

Відповідно до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», право на безоплатне отримання засобів реабілітації мають кілька категорій громадян. Зокрема:

  • дорослі особи з інвалідністю;
  • діти із інвалідністю;
  • учасники бойових дій;
  • особи похилого віку;
  • діти із порушеннями опорно-рухового апарату;
  • жінки та дівчата після мастектомії, секторальної резекції молочної залози, квадрантектомії та з порушеннями розвитку молочних залоз;
  • особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ та Національної поліції, а також деяких інших осіб та їх соціальний захист».

Читайте також: Підтвердження інвалідності дітей в умовах воєнного стану

Як отримати допомогу

Для отримання безкоштовних засобів реабілітації людина, яка має інвалідність, або її законний представник повинні звернутися до органів соціального захисту населення або у ЦНАП за місцем перебування/проживання.

Заяву про забезпечення засобами реабілітації можна подати у паперовій формі, через Електронний кабінет людини з інвалідністю, або через «Дію».

До заяви потрібно додати наступні документи:

  • паспорт громадянина України або тимчасові документи, що підтверджують громадянство України, свідоцтво про народження (для дітей віком до 14 років);
  • ідентифікаційний номер;
  • для осіб з інвалідністю – висновок медико-соціальної експертизи;
  • для дітей з інвалідністю – висновок лікарсько-консультативної комісії (якщо людина звертається вперше);
  • індивідуальна програма реабілітації (для особи з інвалідністю та дитини з інвалідністю) або висновок ЛКК;
  • оригінал довідки з місця роботи, служби або навчання. (Це необхідно для забезпечення протезами верхніх та нижніх кінцівок, ортопедичним взуттям, активними колісними кріслами);
  • посвідчення, що підтверджує право людини на пільги.

Читайте також: В Україні створили портал допомоги для пенсіонерів та людей з інвалідністю

Після цього ЦНАП повинен надати інформаційні матеріали щодо механізму забезпечення допоміжними засобами реабілітації та отримання компенсації. Також буде вказано перелік підприємств, до яких можна звернутися з питань забезпечення допоміжними засобами реабілітації.

Окрім того, осіб з інвалідністю повинні інформувати щодо каталогу допоміжних засобів реабілітації, сумісності цих засобів тощо.

Більш детально про процедури безкоштовного протезування та протезно-ортопедичні вироби можна дізнатися за посиланням.

Читайте також: Людям з інвалідністю дозволили пройти переогляд після завершення війни

Ірина Міщенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies