Українці зі східних, південних і центральних регіонів стали частіше економити на продуктах. Одним з ключових факторів зміни харчових звичок громадян стало підвищення цін на харчі під час війни.
Про це йдеться у дослідженні компанії Gradus Research.
Зазначається, що українці почали більше економити на продуктах. Найбільше економлять мешканці східних, південних і центральних регіонів. Менше – західних областей і столиці.
Більшість громадян стали частіше надавати перевагу дешевим продуктам (64% від опитаних) і більше готувати вдома (48%). А 21% опитаних зазначили, що стали частіше купувати напівфабрикати.
До категорій, на яких найбільше економлять, потрапили кондитерські вироби (49%) та риба і морепродукти (48%). Тоді як категорії базових продуктів зменшення бюджетів майже не торкнулося — на хлібі, олії, борошні, крупах, овочах та яйцях економлять лише 11% респондентів.
Блекаути також вплинули на харчові смаки українців. Наслідком відключень електрики, опалення або води респонденти найчастіше називали те, що надають перевагу продуктам тривалого зберігання (59%) та холодній їжі (50%).
Довідка. Дослідження проводилось дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку Gradus. Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18-65 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном, за виключенням тимчасово окупованих територій та територій ведення активних бойових дій. Період проведення поля: 8 жовтня 2024 року. Розмір вибірки: 1000 респондентів.
Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram. Долучайтесь!