Класифікація за кваліфікацією, або навіщо потрібен розподіл посад в штатному розписі

Трудова книжка — це основний документ про трудову діяльність працівника, який може підтвердити його стаж. І від того, наскільки коректно вона заповнена, залежить, у свою чергу, правильність обчислення пенсії.   Записи про назву посади, яку займає працівник, бухгалтери чи кадровики роблять згідно з найменуванням професій і посад, наведених у спеціальному Класифікаторі.  І так, назву вашої посади роботодавець також придумав не сам, вона є у загальному переліку.

Під час створення українського Класифікатора за базу було прийнято Міжнародну стандартну класифікацію професій, яку Міжнародне бюро праці рекомендувало, щоб дані можна було легко перевести у загальну систему обміну професійною інформацією.

В національному класифікаторі перелічені усі наявні в державі професії. Кожній окремій групі надано код. Звичайно, для того, щоб її було простіше розшукати.

Класифікатор професій зазвичай використовується для:

  • розрахунків чисельності робітників та розподілу кадрів
  • планування додаткової потреби у кадрах
  • систематизації статистичних даних з праці
  • розроблення відповідних прогнозів стосовно зайнятості, доходів, охорони праці, тощо
  • вирішення питань контролю і аналізу міжнародної міграції, міжнародного набору та працевлаштування

Тобто, Класифікатор, переважно, потрібен для коректного ведення статистики, визначення кількості працівників того чи іншого рівня професійної підготовки.

Кваліфікаційний рівень робіт визначається в залежності від вимог до освіти, професійного навчання та практичного досвіду працівників, здатних виконувати відповідні завдання та обов’язки.

Також Класифікатор професій допомагає роботодавцям звітувати перед податковою, пенсійним фондом та державним управлінням з питань праці. Коди професій доводиться використовувати в звіті з ЄСВ. Обов’язкова форма штатного розкладу для недержавних підприємств законодавчо не затверджена. Підприємство самостійно розробляє для себе форму штатного розкладу і сама визначає, яку інформацію туди включити В той же час, наявність страхового стажу та розмір пенсії окремого працівника залежить не від найменування посади, а від суми страхових внесків та кількості періодів, за які їх сплачено. I лише для осіб, які мають спецстаж, що дає право на пільгову пенсію, важливий правильний запис про найменування у трудовій книжці. Але для них, як правило, відповідні посади і найменування робіт передбачено спеціальними нормативними актами.

Класифікатор професій нe є нормативно-правовим актом і не зареєстрований в Міністерстві юстиції. Проте невиконання його вимог суперечить Інструкції стосовно заповнення відомостей про роботу в трудовій книжці, яка вже зареєстрована у Мінюсті. А це може тягнути за собою штрафні санкції. Посада, вказана у трудовій книжці, має бути й у всіх інших документах та наказах, що стосуються працівника.

Сам Класифікатор постійно оновлюється. До нього додають нові професії, що з’являються з плином часу. Є у ньому і застарілі та навіть смішні посади, що нині не існують. У разі ж  відсутності в класифікаторі професій відповідної посади, багато експертів радять роботодавцю підібрати найбільш близьку за своїм значенням професію, а в посадовій інструкції відзначити все специфічні особливості роботи.

Ріта Карпенко, «Донеччина. ЗмІнИ»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies