Комендантський час для зачаття дітей: у самопроголошеній ДНР впала народжуваність

На днях були опубліковані результати дослідження «Окупований Донбас: економіка, демографія, групи впливу. Стратегії для України» один із розділів якого був присвячений населенню тимчасово непідконтрольної частини Донбасу.

«За даними окупаційної влади, коефіцієнт народжуваності в окупованій частині Донецької області в 2015 році склав 3,9 на тисячу жителів, а 2016 і 2017 роках – 5,1. За три роки перед російським вторгненням він склав в середньому 9,6. Тобто окупація призвела до падіння народжуваності більш ніж у два рази», – повідомив на презентації народний депутат, керівник Центру вивчення Росії та окупованих територій Вадим Денисенко.

Він також повідомив, що, за даними Держстату України, в мирних регіонах нашої країни цей показник був в два рази вище – 10,2 на тисячу населення.

За словами Денисенка, протягом 2014-2017 років на окупованих територіях Донбасу внаслідок міграційного відтоку молоді та сімей з дітьми та падіння народжуваності частина жителів у віці до 20 років знизилася до 10%, що в два рази менше, ніж у мирних регіонах.

Також помітно зменшилася внаслідок міграції жителів у віці від 20 до 39 років – приблизно до 27%. У той же час частина жителів у віці від 40 до 59 років зросла майже до 35%, а у віці 60 років і старше – до 28%, що на третину перевищує відповідний показник в мирних регіонах України.

За даними так званого «Головного управління статистики Донецької народної республіки» на 1 серпня 2017 року чисельність населення «ДНР» складала 2 мільйони 306 тисяч 766 людей. За період січень-липень народилися 6852 дітлахи, із них 6451 дитина народилася у містах. Таким чином, коефіцієнт народжуваності склав 5,1 дитини на 1000 чоловік населення.

На 1 серпня 2016 року чисельність населення «ДНР» складала 2 мільйони 322 тисячі 914 людей, за період січень-липень народилися 6542 дітлахи, що дало коефіцієнт народжуваності у 4,8 дитини на 1000 чоловік населення.

Для порівняння: у останній мирний 2013-й рік лише у Донецьку народилися 5700 дітлахів, або у середньому 475 дітей на місяць, за 8 місяців 2017 року для міста цей показник склав 3058 дітей або 382 дитини, що вважається доволі благополучним показником.

А от у Горлівці наприклад ці показники дорівнюють 2400 дітей у 2013 році (200 на місяць) та 732 дитини за 8 місяців 2017 року (91,5 на місяць), тобто народжуваність впала вдвічі. Приблизно такі ж показники й в інших містах самопроголошеної ДНР не наближених до столиці, за винятком Макіївки.

У самій «народній республіці» такими показниками дуже пишаються, регулярно звітуючи про ріст народжуваності, щоправда цей зріст виглядить доволі смішно, оскільки за даними ж самої «влади» ДНР складає від 1,5 до 4% на рік, наприклад у Мінекономіки ДНР відзвітували саме про 4% зростання у січні-серпні 2017 року у порівнянні із цим же періодом 2016 року.

Також «керівництво» самопроголошеної республіки обіцяє нечуване зростання народжуваності що повинно «накрити республіку».

Влітку 2016 року «глава» ДНР Олександр Захарченко під час прямої лінії з жителями Донбасу повідомив, що народжуваність в Донецькій Народній Республіці найближчим часом збільшиться в кілька разів.

«Ми повинні підготуватися до цього «бебі-буму». Нам потрібні ясла, дитячі садки, дитячі лікарі, а потім вчителі, школи і так далі, щоб на всіх дітей вистачило», – сказав Захарченко.

Ватажок сепаратистів не уточнив чому саме він очікує такого «вибуху», більш відвертим та цинічним виявився «міністр із податків та зборів ДНР» Олександр Тимофєєв, заявивши, що комендантська година покращує демографію в ДНР.

«А щодо комендантської години, знаєте, що вам скажу – демографію покращимо, нічого страшного. У нас зараз втрати в живій силі. А так демографічний вибух буде забезпечений. Люди, вечорами, перебуваючи вдома біля телевізорів, покращують демографічну ситуацію. Тому нічого страшного в цьому (в комендантській годині) немає», – сказав він.

У жовтні у самопроголошеній ДНР навіть розробили деяку «соціальну рекламу» із лозунгом «У ДНР народилися більше 30000 дітей. Комендантська година. Використовуйте за призначенням», лише забули чомусь приписати відвертість Олександра Тимофєєва про те, що за рахунок цих дітей будуть компенсувати втрати в живій силі бойовиків ДНР на передовій.

Окрім пропаганди «комендантської години» як засобу підвищити народжуваність, у самопроголошеній ДНР намагалися приписати й інші «позитивні» наслідки від бойових дій для народжуваності.

Так, ще у 2015 році головний лікар Центральної міської клінічної лікарні №3 Донецьку Валентина Подоляка загострила увагу що у порівнянні із мирним часом стало народжуватися більше здорових дітей.

«Незважаючи на війну, кількість патологій у новонароджених дітей зменшилася майже наполовину. З чим це пов’язано, сказати складно. Можливо, жінки стали більш ретельно берегти себе в умовах воєнного часу. Стали більш ретельно стежити за своїм здоров’ям, хоч часом це зробити непросто», – зазначила вона.

Проте усі ці намагання марні, адже навіть «офіційна статистика» ДНР визнає те, що населення вимирає.

Так, на 6524 дитини що народилися у січні-серпні 2016 року прийшлися 20153 померли, то ж загальний коефіцієнт смертності склав 14,9 на 1000 населення, за аналогічний період 2017 року на 6852 дитини прийшлися 20333 померли людини, загальний коефіцієнт смертності склав 15,1 на 1000 населення. То ж на одного народженого у «республіці» припадає 3 померлих, на той час як до війни цей показник не перевищував 1,7 померлих на 1 народженого.

Звичайно ж за умови зменшення населення ДНР за рахунок різниці між народжуваністю та смертністю на 13 тисяч чоловік двохмільйонне населення вимре не скоро, а так років за 170, проте тенденція існує і вона невтішна.

Микита Синицін


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies