Мешканці Донбасу не відчувають захисту своїх прав впевнена ООН

Очікувано невтішними виявилася доповідь верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини у частині стосовно дотримання прав мешканців Донбасу.

Про це під час прес-конференції у Києві сказала голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, представляючи 20-ї доповідь про ситуацію з правами людини в Україні за період з 16 серпня по 15 листопада 2017 року. Причому свій внесок у дану ситуацію вносять обидві сторони – як Україна, так і самопроголошені «народні» республіки.

З боку України мається на увазі відсутність ясності в правовій основі щодо захисту прав людини в проекті закону про реінтеграції Донбасу. Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер нагадала, що 6 жовтня Верховна Рада розглядала і прийняла в першому читанні проект закону, що стосується територій, що не знаходяться під контролем українського уряду на сході країни, з метою «відновлення державного суверенітету над окремими районами Донецької та Луганської областей».

«Хоча обговорення все ще тривають, на даний момент Управління Верховного комісара ООН з прав людини зазначає, що проектом закону не вистачає ясності у правовій основі щодо захисту прав і свобод людини», – сказала Фрейзер, повідомляє Укрінформ.

«На наш погляд, законодавство, і в цілому вся державна політика повинна бути інклюзивної, але ніяк не дискримінаційною, для того щоб закласти фундамент на майбутній мир і злагоду в Україні», – сказала Фрейзер.

Як відомо, 6 жовтня Верховна Рада підтримала за основу законопроект про реінтеграції Донбасу – офіційно №7163»Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях». На середину грудня за прогнозами нардепів законопроект можуть прийняти у другому читанні остаточно та ввести у дію.

Закон складається з 11 статей, що мають дуже загальний сенс і фактично декларуючи збереження прав та свобод громадян на тимчасово окупованій території, як-то право на власність, що належала їм раніше, насправді жодним чином не визначає механізму їхнього захисту. Щоправда, в умовах ведення бойових дій це зробити напрочуд важко.

Також критику з боку Євросоюзу викликає обов’язковість виїзду та переселення пенсіонерів з тимчасово окупованих територій Донбасу до України, бо тут стає одразу два комплексу питань: юридичний та економічний:

1) юридичний – якщо влада України не визнає окупації частини території Донеччини та Луганщини і продовжує вважати частиною власної держави увесь Донбас, то й платити пенсії та соціальну допомогу вона має й мешканцям окупованих частин Донецької та Луганської областей;

2) економічний – переїзд на підконтрольну Україні територію задля отримання пенсії несе за собою чималі матеріальні затрати на житло та проживання, котрі соціальні виплати у 884 гривні на житло для пенсіонерів аж ніяк не покривають.

Мають претензії у Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні й до самопроголошених «народних» республік.

«Жителі територій, що знаходяться під контролем озброєних груп, залишаються позбавленими доступу до системи правосуддя України. Структури, створені збройними групами, які не в змозі забезпечувати захист прав людини або забезпечувати ефективні засоби правового захисту», – заявила Фрейзер.

За її словами, серйозну стурбованість дотриманням прав людини викликають довільні затримання і проведення так званих «судових слухань» на окупованих територіях Донбасу. Вона підкреслила: «Ситуація викликає велику стурбованість, враховуючи другий смертний вирок, оголошений самопроголошеної «Донецької народною республікою» в листопаді».

«Управління Верховного комісара ООН з прав людини відзначає, що міжнародне право передбачає жорсткі правила застосування смертної кари, включаючи ретельне дотримання міжнародних стандартів справедливого судового розгляду, які озброєні групи явно не виконали», – сказала Фрейзер.

Втім, важко очікувати дотримання прав людини в умовах бойових дій, що ведуться на Донбасі вже більш ніж 3 роки.

Так, за даними ООН з початку проведення Антитерористичної операції на Донбасі загинули більше 2,5 тис. мирних жителів, усього ж кількість загиблих внаслідок збройного конфлікту на Донбасі перевищує 10,3 тисяч осіб.

Повідомляється, що в цілому за період з 14 квітня 2014 року по 15 листопада 2017 року зафіксовано 10 303 загиблих і 24 778 поранених. Ця цифра включає військовослужбовців Збройних сил України, цивільних та членів незаконних збройних груп.

За даними ООН, всього з початку АТО на Донбасі загинули 2 523 цивільних: 1 399 чоловіків, 837 жінок, 91 хлопчик, 47 дівчаток та 149 дорослих, чия стать не встановлена.

Ще 298 цивільних, у тому числі 80 дітей, загинули в результаті аварії рейсу МН17 в липні 2014 року. Загальне число поранених серед мирних жителів у зв’язку з конфліктом оцінюється на рівні 7-9 тис. осіб.

Лише з початку 2017 за даними управління верховного комісара ООН з прав людини на Донбасі загинули 98 цивільних.

Микита Синицін


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies