На Донеччині пожежами знищено 200 гектарів урожаю
Основними причинами загорянь є підпали, попадання вибухонебезпечних предметів та необережне поводження з вогнем. Про це на прес-конференції в Антикризовому медіа-центрі повідомив головний інспектор відділу пожежної безпеки Андрій Вершилов.
«З початку цього року в Донецькій області сталося понад двох тисяч пожеж, з них 40 пожеж було в екосистемах та 12 – на сільськогосподарських угіддях, – розповів Андрій Вершилов. – Вогнем було знищено 200 гектарів зерна на корені, збитки становлять понад 3 мільйонів гривень».
Так, 20 липня поблизу селища Новгородське під Торецьком в результаті попадання боєприпасів повністю вигоріло поле на площі 61 га. За словами інспектора, бойові дії, що продовжувались на той час, перешкодили рятувальникам відразу приступити до гасіння пожежі. Техніка змогла заїхати на поле тільки після того, як обстріл припинився.
«А в Ясинуватському районі причиною загорянь на полях стали злочинні дії, – додав Андрій Вершилов. – Поля одного і того ж фермера постраждали від трьох навмисних підпалів. Ми передали справи правоохоронцям, але знайти винних в таких випадках досить складно».
При цьому ряувальники констатують, що досить часто причиною загорянь стає безпечність керівників сільськогосподарських підприємств і їх працівників.
Пожежі на хлібних масивах поширюються дуже швидко. При високому і густому масиві зернових культур, сильному вітрі і посушливій погоді лінійна швидкість поширення пожежі може досягати 10 м/с. При пожежах хлібних масивів у період дозрівання і збирання хлібів вогнем знищуються зростаючі злаки, а також сільськогосподарська техніка.
«Для того, щоб уникнути поширення пожежі, поля перед настанням воскової стиглості необхідно обкошувати і боронити – створювати навколо посівів смугу безпеки завширшки 4 метри. Великі поля площею понад 50 га треба розділяти смугами шириною 8 метрів з 4-метровою проораною смугою посередині. Фермери не роблять цього з метою економії, але в разі пожежі втрачають набагато більше, ніж витратили б на профілактичні заходи», – зазначив Андрій Вершилов.
Щоб попередити виникнення пожеж на сільгоспугіддях, співробітники ДСНС проводять профілактичну роботу. Такі рейди проводяться по всій Донецькій області.
У місцях збору врожаю рятувальники перевіряють дотримання правил пожежної безпеки на полях, укомплектованість зернозбиральної техніки необхідним протипожежним обладнанням та додаткові інструктажі з працівниками сільського господарства.
Із керівництвом та обслуговуючим персоналом місць збору та зберігання врожаю проведяться бесіди, під час яких додатково мають місце інструктажі та масово-роз’яснювальна робота. Також рятувальники перевіряють наявність та укомплектованість пожежних щитів у приміщеннях, справність вогнегасників та іншого протипожежного обладнання.
«За порушення правил протипожежної безпеки встановлена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від двох до 10 неоподатковуваних доходів громадян, тобто максимум 170 гривень. Це дуже маленька сума, яка нікого не лякає. Нехтуючи простими правилами, керівники сільгосппідприємств ризикують втратити врожай і техніку, але, що найголовніше, наражають на небезпеку життя своїх працівників та жителів навколишніх населених пунктів», – сказав Андрій Вершилов.
Він також додав, що за даними Укргідрометцентру, 26 – 31 липня у Донецькій області переважатиме надзвичайна (5 класу) пожежна небезпека. В зв’язку з цім ДСНС закликає громадян дотримуватися правил пожежної безпеки під час перебування у лісах, парках, на відкритих територіях та не провокувати виникнення пожеж в екосистемах и на сільгоспугіддях.
Світлана Денисенко
Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram. Долучайтесь!