На порталі Дія з’явилося повне роз’яснення про ковідні сертифікати

Із поширенням вакцинації проти коронавірусної хвороби все більше людей отримують документи про щеплення – ковідні сертифікати. Їх можна замовити трьома способами. По-перше, взяти у сімейного лікаря у вигляді паперового документа. А можна згенерувати електронний сертифікат з QR-кодами на порталі Дія або в застосунку Дія на смартфоні.

Саме з цим у декого виникають труднощі. Щоб їм запобігти, Міністерство цифрової трансформації створило вебпортал, де розмістило всю інформацію про ковідні сертифікати. Також надано відповіді на найпоширеніші запитання. Зокрема, чому сертифікат не «підтягується» у Дії.

На вебпорталі пояснюють, чим відрізняються жовті сертифікати від зелених, на підставі чого генерується сертифікат про одужання та про негативний ПЛР-тест, як виглядають дитячі сертифікати. Для кожного електронного документу вказано строк дії.

Далі докладно роз’яснюється, як згенерувати сертифікат на порталі Дія через особистий кабінет, або у застосунку Дія на мобільному. Окремо – про генерацію дитячого сертифікату.

Щодо сертифікату про одужання, то він стає доступним у застосунку Дія на 15-й день з моменту, як лікар внесе діагноз COVID-19 в електронний медичний реєстр. Без фіксації в реєстрі сертифікат не підтягнеться. У цьому розділі містяться пояснення для лікарів, як правильно вносити в систему дані про людей, які перехворіли та одужали.

Серед найпоширеніших запитань – що робити, якщо ковідні сертифікати у Дії не «підтягуються». У таких випадках радять звернутися до лікаря, щоб перевірити, чи вніс він правильні дані в медичний реєстр.

Інструкція, як перевірити дійсність ковідні сертифікати через QR-код

Усі види сертифікатів про вакцинацію рівнозначні. Вони свідчать про те, що людина отримала одне чи два щеплення від коронавірусу. Але різниця все ж таки є. Паперового сертифікату, які видає сімейний лікар, цілком достатньо для підтвердження вакцинального статусу всередині країни.

В електронному вигляді вони більше потрібні для виїзду до інших країн. Українські електронні COVID-сертифікати визнані в Євросоюзі. Вони містять QR-коди, які перевіряють при перетині кордону. Утім іноді приймають і паперові сертифікати, особливо під час організованих туристичних подорожей.

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies