Об’єднані територіальні громади Донеччини вчаться виконувати функції соціального захисту

Спроможні об’єднані територіальні громади мають брати на себе відповідальність та переймати усі функції управління, в тому числі вирішення питань соціального захисту населення. Адже соціальний спокій у громаді – це одне з найважливіших завдань реформ, спрямованих на покращення життєвого рівня людей.

Як організувати діяльність громади та міжмуніципальне співробітництво у сфері соціального захисту, представники об’єднаних громад вивчали під час тренінгу в Краматорську. Організатором заходу виступили департамент соціального захисту населення Донецької ОДА спільно з Донецьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Про це ͟п͟о͟в͟і͟д͟о͟м͟л͟я͟є͟т͟ь͟с͟я͟ на профільному ресурсі з децентралізації.

Для надання консультаційної та методичної допомоги з міжмуніципального співробітництва в соціальній сфері в департаменті соціального захисту населення створений підрозділ з питань децентралізації у сфері соціального захисту населення, а також в Донецькому ЦРМС, експерти якого накопичують досвід організації подібної взаємодії між ОТГ.

Як показує досвід, об’єднаній територіальній громаді у першу чергу треба визначитися з потребою в соціальних послугах та проаналізувати, хто саме буде отримувати ці соціальні послуги. Після цього з’ясувати, які установи треба створювати, або за якими напрямками співпрацювати з іншими громадами.

Повідомляється, що загалом у Донецькій області в сфері соціального захисту населення об’єднаних громад відбулись позитивні зміни. Наприклад, у Черкаській та Іллінівській громадах уже працюють власні терцентри. Соціальні працівники, які раніше входили до складу районних терцентрів, тепер переведені до громад і продовжують відвідувати своїх підопічних. У березні подібний заклад відкриється у Сіверській громаді.

Крім того, Миколаївську об’єднану громаду включено до пілотного проекту Мінсоцполітики «Розробка концепції та функціонально-структурної моделі системи інтегрованого соціального захисту в Україні в контексті реформ щодо децентралізації та надання технічної допомоги новоствореним об’єднаним територіальним громадам щодо створення інтегрованого соціального захисту». За кошти від ПРООН у громаді відбувається реконструкція будівлі, де під одним дахом будуть розташовані соціально-прозорий офіс і центр надання адміністративних послуг.

«Сервіс прийому жителів громад наближено до людини: забезпечено прийом документів для призначення різних видів соціальної допомоги, створено структурні підрозділи соціального захисту населення, відкриваються територіальні центри, кількість користувачів соціальних послуг не зменшилась, а професійний рівень фахівців громади поступово зростає», – підсумувала Олена Бойко, завідувач сектору моніторингу впровадження процесів децентралізації в сфері соціального захисту.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies