Перемовини Ангели Меркель та Володимира Путіна: перемога України чи звичайне «замилювання очей»?

Продовжується обговорення топ-теми пов’язаної із Донбасом – введення миротворчої місії ООН. РФ що раніше відкидала таку можливість та натякала на можливість застосування у Раді Безпеки ООН права вето на це рішення як постійний член Радбезу, несподівано погодилася на цей варіант та навіть внесла власний варіант резолюції, згідно із яким миротворці мають займатися особистою охороною беззбройної місії ОБСЄ та розміщуватися виключно на лінії зіткнення між Збройними силами України та незаконними збройними формуваннями самопроголошених «народних республік».

Та цей варіант аж ніяк не влаштовує Україну, адже за думкою президенту України Петра Порошенко насправді збройний конфлікт триває не між Україною та самопроголошеними республіками, а між Україною та РФ, у котрій остання допомагає ЛДНР зброєю, спорядженням, а по потребі й людьми. То ж принциповим питанням для України є розміщення майбутніх миротворців на україно-російському кордоні задля припинення підтримки самопроголошених республік, а також відсутність російських військових у складі миротворців.

Німеччина раніше підтримала позицію України щодо розміщення миротворців не лише на території зіткнення, а на усіх непідконтрольних районах Донеччини та Луганщини, у тому числі на україно-російському кордоні.

Тож 11 вересня під час телефонної розмови із президентом РФ Володимиром Путіним канцлер Німеччини Ангела Меркель підняла питання щодо майбутнього миротворчого контингенту ООН на Донбасі.

«Вони обговорили російську пропозицію про місії ООН в Донбасі. Канцлер вітала російську ініціативу в принципі, але зазначила, що повинні бути внесені зміни у запропонованому мандат», – сказано в повідомленні озвученому представником уряду Німеччини Штефеном Зайбертом

Зайберт підтвердив, що Путін відповів позитивно і вже не проти введення миротворців не тільки на території ліній розмежування в окупованих частинах Донбасу, а також обговорювали ситуацію щодо нових санкцій відносно КНДР.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Песков ухилився від прямої відповіді, та заявив, що Москва «неодноразово демонструвала свою послідовну позицію, гнучку, але засновану на непорушності мінських домовленостей».

«Ніхто не відкидав можливість розміщення якихось миротворців, якихось місій», – зазначив Дмитро Пєсков.

Такий коментар що має подвійний смисл викликав певну пересторогу із боку деяких українських експертів щодо невизначеності питання розміщення миротворців, тобто мова йде про забезпечення охорони співробітників ОБСЄ не лише на лінії зіткнення, а й у інших місцях куди проводять свої інспекційні поїздки міжнародні наглядачі, але чи йде мова про постійне розміщення у цих місцях контингенту миротворців чи лише періодичні поїздки миротворців для охорони ОБСЄ – незрозуміло.

«Якщо мова йде про охорону спостерігачів ОБСЄ, то це вкрай обмежена місія, яка вимагає всього декількох десятків людей для її забезпечення», – прокоментував переговори російський журналіст Федор Клименко.

До того ж, внесення подібного пункту в текст резолюції ще не означає її прийняття чи винесення на голосування, можливий такий варіант коли пункти резолюції будуть обговорюватися та доводитися місяцями.

Також із обговорення випало питання наявності у складі майбутніх миротворців російських військових, що також за думкою України є якщо і не неприпустимим, то як мінімум небажаним. Але це питання у розмові Меркель та Путіна не обговорювалося. Між тим, за думкою опозиційного російського політика Костянтина Борового, наведеній ним для видання «Апостроф», саме їхня присутність може допомогти РФ виконувати власні цілі, наприклад розвідувального характеру, та фактично «заморозити» ситуацію на невизначений термін, на кшталт Придністров’я.

Микита Синицін


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies