«Перереєстрація» житла: чого хоче рф і чому українцям не варто їхати на ТОТ

Окупаційна «влада» рф на ТОТ України продовжує нав’язувати українцям своє громадянство, зокрема привласнюючи нерухомість місцевого населення. Щоб зберегти право на власність окупанти намагаються змусити україців, які виїхали, приїхати на тимчасово окуповану територію та отримати російський паспорт. І навіть якщо хтось вирішить це зробити, такий крок може стати квитком в один кінець.

В Коаліції правозахисників розповіли, що відбувається з нерухомістю на ТОТ і що робити, якщо житло залишається в окупації.

Росія нав’язує громадянство українцям

Наприкінці березня 2024 року в захоплених окупантами регіонах були оприлюднені т. зв. «закони» про безхазяйне житло, в якому прописали, які будівлі підпадають під цей термін і можуть бути відчужені «у комунальну власність».

Серед критеріїв вказали невикористання житлового приміщення або відсутність даних про нього в російському «Єдиному державному реєстрі нерухомості». При цьому задля збереження  права власності на нерухомість та внесення даних українців змушують приїхати на ТОТ та отримати російський паспорт. Правозахисники наголошують, що таким чином росія намагається примусити людей повертатися у захоплені райони та нав’язує їм своє громадянство. Така практика є системною та широкомасштабною.

Попри те, що на ТОТ дійсно є досить високий ризик відібрання житла, він не має бути вирішальним фактором щодо прийняття рішення приїхати чи повернутися в окупацію.

«Поїздки на ТОТ не заборонені законодавством України, але можуть спричинити істотні ризики для особистої безпеки, життя та здоров’я громадян України. Передбачити чи попередити дії окупаційної влади неможливо», — наголошують правозахисники.

Читайте також: «Нам сьогодні треба надія, що територія буде відновлена», – експерт «Агенції відновлення та розвитку» Артем Вівдич

Позиція Коаліції щодо дій окупантів та нерухомості на ТОТ

Правозахисники сформулювали позицію стосовно дій окупаційної «влади» та нерухомості, що залишилася на захопленій території.

  1. Право власності на нерухоме майно, що знаходиться в окупації, гарантується та охороняється українським законодавством та міжнародним правом:

«Будь-які зміни щодо правового статусу та титулу житла можуть здійснюватися лише на підконтрольній Уряду України території, за рішенням державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та шляхом внесення відповідних змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Будь-які дії, вчинені окупаційними органами влади щодо житла на ТОТ України, є недійсними та не породжують жодних правових наслідків».

  1. Вилучення майна окупантами не визнається та ніколи не визнається Україною. Навіть якщо визначення житла безхазяйним встановлюється в рамках «судового засідання» на ТОТ.
  2. Відібрання житла шляхом визнання його безхазяйним та передання в комунальну власність окупаційним структурам є порушенням міжнародного гуманітарного права.
  3. Повернення на тимчасово окуповані території задля «перереєстрації» нерухомості — загроза життю та здоров’ю. Наразі єдиним шляхом потрапити в захоплені райони є прибуття українців до зони прикордонного контрою Шереметьєво для проходження «фільтрації». Часто громадяни нашої країни не проходять цю процедуру та отримують заборону на в’їзд до рф або взагалі зникають безвісти.

«Ми закликаємо громадян України утриматися від поїздок на ТОТ України та територію рф, отримання паспорта громадянина рф з метою «перереєстрації» нерухомого майна. Попри те, що такі поїздки не порушують законодавство України, вони можуть загрожувати життю та здоров’ю громадян України».

Читайте також: «єВідновлення» на Донеччині: скільки скористались та чи можна очікувати компенсації за знищене житло на ТОТ

Що рекомендують правозахисники людям, чиє житло опинилось в окупації

З метою належної фіксації та розслідування злочинного вилучення нерухомого майна на ТОТ у Коаліції пропонують:

  • відслідковувати, що відбувається із житлом на ТОТ України та збирати про це інформацію. Варто завести блокнот чи електронний документ із датою вилучення (експропріації) нерухомості та будь-якими іншими фактами, що допоможуть встановити хронологію подій, а згодом – факт порушення права власності на нерухоме майно;
  • перевірити дані про право власності на житлову нерухомість, адже з технічних причин у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно може бути відсутня інформація про право власності. У разі відсутності необхідно здійснити кроки для внесення даних до Державного реєстру України. Наявність інформації в зазначеному реєстрі буде корисною в разі втрати документів, що підтверджують право власності. Водночас наголошуємо, що відсутність даних у реєстрі не позбавляє особу права власності.
  • звернутися до правоохоронних органів України (національної поліції або прокуратури) із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 438 Кримінального кодексу України («Порушення законів та звичаїв війни») або повідомити про порушення через сайт https://warcrimes.gov.ua/, бо нав’язування російського законодавства та незаконне вилучення власності на ТОТ України є злочинами.

Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies