Переселенки у Полтаві вивчали секрети якісного шоколаду
Познайомитись та поспілкуватись одна з одною, та ще й дізнатися щось цікаве або отримати новий досвід – такі можливості жінкам переселенкам надає полтавська громадська організація «Інша жінка».
В рамках волонтерського проєкту «Жінка підтримує жінку!» в центральній міській бібліотеці проводяться різноманітні заходи для внутрішньо переміщених осіб – лекції, майстер-класи, курси, руханки тощо.
Днями відбувся тренінг, присвячений Всесвітньому дню какао та шоколаду, якій святкують на початку жовтня. Жінкам запропонували дізнатись секрети якісного шоколаду.
Більшість з нас обожнюють цей продукт, утім не кожен здатен відрізнити справжній шоколад від неякісного солодкого десерту, в якому більше шкоди ніж користі. Якісний шоколад, окрім чудового смаку, здатен позитивно впливати на фізичне та психічне здоров’я людини.
Розібратись у всіх «шоколадних тонкощах» допомогла доцент кафедри технологій харчових виробництв та ресторанного господарства Полтавського університету економіки i торгівлі, кандидат технічних наук Аліна Герадчук.
Ось декілька порад від фахівчині:
- Купуйте какао-порошок зі змістом какао-масла не менш ніж 22%.
- Звертайте увагу на зворотний бік шоколадної обгортки, де зазначені інгредієнти продукту. Якщо на першому місці вказаний вміст какао-тертого чи какао-масла, то це якісний продукт. Якщо на першому місці йде цукор, то знайте – ви купуєте суцільний цукор з невеличким додаванням какао-продуктів.
- Якщо у переліку інгредієнтів ви побачили вміст рослинної олії (пальмової чи кокосової), то не купуйте цей шоколад. Бо для того, щоб ці олії затверділи, їх гідрогенізують. В результаті чого утворюються вкрай небезпечні для здоров’я хімічні речовини.
- Вміст соєвого лецитину в шоколаді цілком допустимий, бо це природній та корисний рослинний емульгатор.
- Не лякайтеся «посивіння» шоколаду. Поява порошкоподібної плівки на поверхні можлива тільки у справжньому шоколаді. Це при зміні температури зберігання олія какао виходить на поверхню та кристалізується.
- У білому шоколаді відсутні какао-терте та какао-порошок. Головними інгредієнтами є какао-масло, цукор та молокопродукти.
Дізнавшись багато цікавої інформації, учасниці тренінгу продегустували різні сорти шоколаду від різних виробників. Звісно ж, звертали увагу на склад продукту.
Жінки у неформальній обстановці спілкувалися між собою, обмінювалися телефонами, розпитували одна одну, де у Полтаві знайти гарного перукаря, майстра манікюру, жіночого лікаря. Дехто запропонував свої послуги з б’юті-процедур, бо намагається відновити бізнес на новому місці.
Наприкінці зустрічі присутні жінки обмінялися враженнями:
Катерина з Харкова:
«Я дуже люблю наші тематичні посиденьки, які завжди є корисними та цікавими. Кожного разу дізнаюся щось нове та відкриваю себе нову. Знайомлюся з людьми та відволікаюся від своїх проблем».
Ольга з Горлівці:
«Дякую організаторам, ГО «Інша жінка», за такі зустрічі. Намагаюся не пропускати жодної, бо всі заходи дуже цікаві та різноманітні».
Олена з Гірського на Луганщині:
«Для всіх нас, жінок, які опинилися у статусі переселенок, важливо не замикатися в собі. Навпаки, треба бути активними, спілкуватись, відвідувати різні заходи на кшталт цього, щоб дізнатись щось нове».
«Жінка підтримує жінку!» – це новий волонтерський проєкт ГО «Інша Жінка», спрямований на підтримку внутрішньо переміщених осіб та на розв’язання проблеми їх соціальної адаптації.
Анонси подальших заходів можна знайти на сторінці ГО «Інша Жінка» у фейсбуці.
Світлана Денисенко, «ЗмІнИ. Схід»
Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!
Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram. Долучайтесь!