Підсумки 2018 року війни на Донбасі

Вітчизняний військовий експерт Михайло Жирохов підбив підсумки бойових дій на Донбасі за останній рік.

Зокрема, попри те, що з 30 квітня відбулося переформатування антитерористичної операції (АТО) в Операцію Об’єднаних Сил (ООС) ніякого надто серйозного зрушення не було. А чогось глобального чекали практично всі, бо фактично за документами влада в зоні проведення військової операції належить військовим. Але якихось зовсім вже екстраординарних кроків від призначеного керівником ООС генерала Наєва не було, що, втім, цілком вкладається в стратегію України по поверненню окупованих територій.

В цілому весь рік тривала практика повільного просування на тих ділянках фронту, які заведено називати в ЗМІ «сірою зоною», у військових є дещо інше визначення – «нейтральна смуга». Так, ось цього року ми звільнили кілька десятків кілометрів своєї території – в районі Світлодарської дуги (Червень), на Бахмутській трасі (листопад) і особливо масштабно – під Горлівкою. Причому просування на останньому напрямку спостерігалося практично весь рік – про контроль над різними невеликими населеними пунктами на східних і північних околицях досить великого міста повідомлялося постійно – принаймні в травні (Південний), липні (Золоте-4) та серпні (Шуми) вже точно.

За офіційними даними за 11 місяців 2018 р. загинуло 110 українських військовослужбовців. Ще 776 отримали поранення. Якщо додати ще 4 загиблих за грудень (на 24-е число) і одного померлого від ран, отриманих в листопаді, то загальна цифра втрат ВСУ складе 115 осіб. А якщо додати ще й неофіційні цифри втрат серед добровольців, Нацгвардії, а також померлих від поранень, отриманих раніше, то загальна цифра може виглядати як 134 людини.

Варто зазначити, що у порівнянні з минулим роком (дані на 18.12.2017 р. з того ж офіційного джерела) кількість загиблих різко зменшилася (в минулому році ця цифра становила 191 особа), зате різко збільшилася кількість поранених в результаті бойових дій – 776 проти 174. Це в принципі цілком вкладається в загальну картину позиційної війни.

З іншого боку, оцінити втрати противника вкрай складно. Якщо приймати серйозно цифри, які регулярно поширює прес-центр штабу з проведення ООС, то варто визнати, що бойові втрати противника приблизно у два рази перевищують наші. Цікаво, що навіть маючи деякі сумніви в точності підрахунків, різке збільшення ворожих втрат відзначають і незалежні спостерігачі. Так, якщо спиратися на дані втрат за прізвищами, зібрані інтернет-користувачами, то можна говорити про те, що на сьогодні відомо про 309 загиблих по всіх причин бойовиках – то є різниця з нашими втратами (навіть якщо складати цифри бойових і небойових) реальна і досить істотна.

В цілому ж можна констатувати, що в найближчі пару-трійку років миру на Донбасі не буде. Наша військова стратегія розв’язання проблеми Донбасу упирається в одне – необхідність штурмувати щільну житлову забудову, де все ще проживають сотні тисяч цивільних. Причому можливий наступ відбуватиметься в ситуації, коли обидві сторони не можуть активно застосовувати авіацію, а в вогневих засобах приблизний паритет. Причому ситуація в ЗСУ з озброєнням дещо змінюється з отриманням більш сучасного озброєння як вітчизняного, так і західного зразка, проте ці зміни поки не впливають на загальну ситуацію.

Мало того, чим швидше буде розвиватися наш наступ і ближче ми до кордону з Росією, тим більше ймовірність повторення ситуації літа 2014 р., коли з прикордонного угруповання практично у відкриту працювала артилерія РФ – причому не тільки ствольна та самохідна, але й реактивна.

Така фактично патова ситуація говорить тільки про те, що всі рецепти швидкого військового вирішення проблеми Донбасу були й поки що залишаються фантазіями окремих політиків і деяких військових експертів. Вихід у нашої країни в нинішній ситуації тільки один – “грати надовго”: підтримувати та посилювати армію, реформувати країну, посилювати свої позиції у світі. Тобто для розв’язання питання, пов’язаного з російською окупацією частини Донецької і Луганської областей, нам просто потрібно трохи більше часу та терпіння.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies