«Право на захист» допомагає переселенцям подолати супротив держави

Сто історій пенсіонерів з Донбасу, яким правозахисники благодійного фонду «Право на захист» допомогли відновити пенсійні виплати, увійшли до збірки «100 доль», яку було презентовано у Краматорську в Антикризовому медіа-центрі.

Презентація відбулася під час «круглого столу», де було підведено підсумки роботи благодійного фонду за рік. Також обговорювались питання судового захисту прав внутрішньо переміщених осіб та здійснено аналіз проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» в контексті забезпечення прав та потреб ВПО та осіб, що постраждали від конфлікту.

«З мене утримували частину пенсії у зв’язку з тим, що Пенсійний фонд зарахував мене як діючого підприємця, хоча я припинив підприємницьку діяльність ще 13 років назад. Щоб довести, що я не шахрай, довелося звернутись по допомогу до благодійного фонду «Право на захист». Адвокати вирішили мою проблему, з якою самотужки я би точно не впорався, оскільки бюрократична машина в нашій країні працює зовсім не на користь громадян. Навіть за участю у моїй справі фахових правозахисників я мусив пройти всі судові інстанції, і нарешті Пенсійний Фонд повернув мені незаконно утриману з пенсії суму», – розповів один з героїв збірки, переселенець з Донецька Валерій Степанович.

Всі сто історій об’єднує одне: багато людей, що постраждали від збройного конфлікту на Донбасі, на старість позбавлені єдиного джерела існування – своєї пенсії. Держава за три роки проведення АТО прийняла купу законів та постанов, які не допомагають стареньким, а навпаки, ставлять додаткові перепони на шляху отримання ними чесно зароблених грошей.

«До нас звертаються переселенці з різними проблемами, але більше половини всіх звернень – це питання, пов’язані з виплатою пенсії, – зазначила керівник Слов’янського офісу БФ «Право на захист» Дар’я Дмитренко. – З початку 2017 року до нашого офісу звернулося понад 23 тисяч осіб, з них 4500 осіб отримали індивідуальну правову допомогу. В даний час на різних стадіях в судах знаходиться 282 справи, що ведуть наші адвокати. Практика показує, що більшість справ, які ми ведемо проти органів соцзахисту або Пенсійного Фонду, як правило, оскаржуються і проходять всі три судові інстанції, тому мова йде про тривалий період відновлення справедливості. На жаль, в нашій практиці вже є випадки, коли пенсіонери померли, так і не дочекавшись судового рішення».

БФ «Право на захист» працює за підтримки Агентства ООН у справах біженців (UNHCR). «Наш партнер – благодійний фонд «Право на захист» надає юридичну і правову підтримку внутрішньо переміщенім особам, а також іншім групам населення, постраждалим внаслідок конфлікту. Також правозахисники організації займаються адвокацією – супроводом справ в судових інстанціях Окрім надання індивідуальної безоплатної юридичної допомоги, «Право на захист» впроваджує системні зміни шляхом аналізу законодавства та надання рекомендацій стосовно модернізації та узгодження існуючої законодавчої бази України з міжнародними стандартами у сфері прав людини», – розповів Денис Давидов, фахівець з правового захисту Управління Верховного комісару ООН, місто Слов’янськ.

На сході України працюють п’ять юридичних приймалень – в Слов’янську, Бахмуті, Маріуполі, Курахово, Сєвєродонецьку. Місцезнаходження офісу в Слов’янську – вул. Університетська, 28, тел. (098) 597-64-72, (099) 507-50-90, (063) 496-80-88.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies