Рік 2019: на Донбасі миротворців не буде

PISKY, UKRAINE - NOVEMBER 18: A Ukrainian Army soldier patrol a frontline position in Pisky, one of the most dangerous in the hostilities between Ukrainian forces and pro-Russian separatists in the east of the country on November 18, 2018 in Pisky, Ukraine. The people of east Ukraine have now lived through four years of war between Ukraine and pro-Russian separatist forces. (Photo by Martyn Aim/Corbis via Getty Images)

У 2019 році українцям не слід очікувати остаточного рішення про введення миротворців ООН на Донбас. Таку думку висловив «Апострофу» ветеран зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенант Василь Богдан.

За думкою експерта у цьому році не слід розраховувати на розв’язання питання введення миротворців на Донбас, враховуючи категоричну незгоду РФ з тим варіантом миротворчої місії, який пропонують Україна, США, Великобританія і частина країн Євросоюзу. Можливо, хіба що прийняття Генеральною асамблеєю ООН рішення про початок технічної оцінки ситуації на Сході України. Але і це малоймовірно.

Ситуація іноді дуже динамічна, іноді відбуваються речі, про які ніхто не міг би й подумати. Але все-таки події поки дають мало підстав прогнозувати якийсь відчутний прогрес у миротворчій місії на Донбасі. Прийнято рішення про зимове припинення вогню, але російські окупаційні війська продовжують атакувати українські військові формування, ведуть обстріли з різних видів озброєнь… Тобто обставини поки не сприяють оптимістичному прогнозу.

«Україна та її союзники й Партнери на цьому етапі задекларували один підхід до проблеми війни на Донбасі: вирішувати її політико-дипломатичними методами. Миротворча місія вписується в цю методологію. Але насамперед Україна, її дипломатія та структури, які займаються питаннями безпеки й оборони, повинні зосередити свої зусилля на тому, щоб, по-перше, й надалі консолідувати наших партнерів і союзників на Заході, й, по-друге, працювати над тим, щоб в країні була єдність громадянського суспільства та влади. Щоб принаймні в питаннях національної безпеки й оборони єдиними були еліта, політичний клас і громадянське суспільство», – вважає експерт.

Миротворчу місію Василь Богдан називає і тактичним, і стратегічним питанням вирішити яке можна, попри проблеми в нормандському форматі, за рахунок включення США і Великобританії у переговорний процес. За думкою експерта це б суттєво підсилило переговорний процес, оскільки обидві країни як і Росія, підписали Будапештський меморандум. В ідеалі варто було б спробувати провести міжнародну конференцію, на якій розглянути проблеми війни й миру не тільки на Донбасі, а й глобальному вимірі. Адже ситуація, як ми бачимо, загострюється: фактично почалися нові перегони озброєнь, говорять про відродження холодної війни, а місцями вона вже гаряча – в Україні, на Близькому Сході…

«Така міжнародна конференція могла б прийняти рішення, які б дозволили вирішити цілу низку питань міжнародного характеру та проблему окупації українських територій», – вважає експерт.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies