Сесія Дніпроради. Ухвалено програми українізації міста та паліативної допомоги

15 листопада відбулась 26-а чергова сесія міськради Дніпра. Одним з найзнаковіших рішень, що прийняли депутати під час сесії, було ухвалення програми розвитку історії міста та місцевої ідентичності «З Україною в серці». Ініціатива розрахована на 3 роки.

Головна мета – підтримка місцевої ідентичності, збереження українських традицій, українізація міського простору та опір російській агресії, зокрема, в галузі культури. На цьому неодноразово наголошував очільник Дніпра Борис Філатов.

Згідно з новою програмою, як повідомляє прес-служба міськради, хочуть заснувати музей історії Дніпра, а також музей археології та етнографії степової України. Тут демонструватимуть ранню історію міста та регіону. Також у Дніпрі створять пересувні музейні експозиції, присвячені історичним подіям та видатним особистостям. Такі експозиції демонструватимуть, зокрема, у навчальних закладах, військових частинах і шпиталях. Разом з тим, у місті також хочуть встановити кілька пам’ятників. Так, в районі Новобогородицької фортеці має з’явитися пам’ятник Івану Мазепі. Також планують спорудити пам’ятники князю Святославу, запорізьким козакам, діячам і подіям української історії. Культурна галузь Дніпра поповниться також новими історико-культурними осередками. Серед них – комплекси «Стара Самарь», «Пересічин» і «Парк тоталітарного періоду». Автори програми переконані: це допоможе підвищити туристичну привабливість міста та залучити нових інвесторів.

Також на 26-ій сесії Дніпроради депутати ухвалили рішення про дострокове припинення повноважень секретаря міськради В’ячеслава Мішалова та обрали нового секретаря – Олександра Санжару.

«У моїй роботі практично нічого не зміниться. Буде лише менше повноважень. Я займався підготовкою сесій, спілкувався з депутатами, вичитував документи, що виходять на сесії. Фактично я виконував ті функції, що законодавчо лежать на секретареві. Страхував і дублював», – зазначив новообраний секретар міськради.

Міський голова Борис Філатов зазначив з цього приводу: «Думаю, що пристрасті у нашій мерії нарешті вщухли. У нас попереду три роки спільної тяжкої роботи на благо містян».

Ще одна кадрова новина: на сесії було оголошено про дострокове припинення депутатських повноважень Дмитра Погребова. Відповідну заяву пана Погребова міські обранці підтримали більшістю у 57 голосів. Дмитро Погребов обіймав посаду заступника мера, згодом перейшов в опозицію до мера, а в останнім часом був схильним до позиції стороннього спостерігача. Заяву Дмитра Погребова спрямують до територіальної виборчої комісії. За законом, замість Погребова до складу міськради має увійти депутат від партії УКРОП Сергій Шевченко.

У 2018 році у Дніпрі почне працювати міська програма надання паліативної допомоги в амбулаторних умовах на 2018-2021 роки. Паліативна допомога передбачає позбавлення від болю, усунення або зменшення розладів життєдіяльності та інших важких проявів хвороби. Це також догляд, психологічна, соціальна та навіть духовна допомога пацієнтам і їхнім близьким в амбулаторних умовах. Нова міська програма сприятиме удосконаленню системи та допомозі пацієнтам із невиліковними хворобами та обмеженим прогнозом життя. Завдяки ініціативі у місті створять оперативні бригади загальної паліативної допомоги, де працюватимуть й співробітники територіальних центрів міста. Загалом до роботи з невиліковними пацієнтами залучать працівників соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, а також громадських і релігійних організацій. У свою чергу, волонтери, медичні й соціальні працівники матимуть змогу пройти спеціальне навчання для підвищення кваліфікації. Також на базі терцентрів облаштують пункти прокату засобів медичного догляду за паліативними пацієнтами. Разом з тим, хворим, що отримують паліативну допомогу, на пільгових умовах надаватимуть препарати та засоби реабілітації для використання вдома або в амбулаторіях.

Для реалізації програми протягом чотирьох років з міського бюджету виділять понад 40 млн грн.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies