Що з медреформою в Дніпрі?

В четвер 13 липня у Верховній Раді планують вкотре розглядати Законопроект щодо медреформи. Нагадаємо, що за попередніми планами Міністерства охорони здоров’я, реформа мала початися з 1 липня 2017 року. Але за певних причин, старту не відбулось. Головний чинник – неприйнятий досі Законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Під час останнього засідання у Верховній Раді, де розглядався цей Законопроект, було отримано 886 правок від 76 депутатів на 328 сторінках. І от 13 липня Законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» мають знов «внести до зали» на розгляд народних депутатів.

А поки що реформування організації первинної медико-санітарної допомоги населенню, а також впровадження нових принципів фінансування галузі заплановано в Україні розпочати з 1 січня 2018 року.

АКМЦ поцікавився у чиновників Департаменту охорони здоров’я Дніпровської міської ради про ситуацію у цій важливій сфері в Дніпрі.

Як повідомив Заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я Андрій Бабський, «лікувальні заклади м. Дніпро були учасниками державного пілотного проекту реформування системи охорони здоров’я в Україні у 2012 – 2014 рр., тому на засадах сімейної медицини первинна медико-санітарна допомога населенню надається з 2012 року. В м. Дніпро створено 12 центрів первинної медико-санітарної допомоги, у складі яких на сьогодні функціонують 73 амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Починаючи з 2012 року, кампанія вільного вибору лікаря первинної ланки в м. Дніпро проводиться щорічно у вересні, що регламентовано відповідним наказом МОЗУ від 04 листопада 2011 року №756 «Про затвердження Порядку вибору та зміни лікаря первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та форм первинної облікової документації». Інші регламентуючі документи з цього приводу на сьогодні відсутні.

Станом на 01.07.2017 в центрах первинної медико-санітарної допомоги Дніпра вже працює 519 лікарів загальної практики – сімейних лікарів».

Між тим, як повідомляє офіційне інтернет-представництво МОЗ, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун стривожена процесом внесення правок до Законопроекту.№6327. Напередодні чергового розгляду Законопроекту у ВР, пані Супрун закликала депутатів зберегти суть медичної реформи. Після 396 правок, внесених народними депутатами до законопроекту №6327 про медичну реформу в Україні, документ, на думку в.о. міністра, суттєво змінився. Про це вона повідомила 12 липня під час прес-брифінгу разом із громадськими організаціями.

«Ми мусимо констатувати факт, що більшість з цих правок нівелюють саму суть медичної реформи, запропонованої МОЗ та Урядом України. Фактично, замість реформи всієї медичної галузі, після внесених майже 400 правок до законопроектів, ми можемо говорити про реформу не всієї галузі, а лише первинної ланки медицини», – зазначила Уляна Супрун.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies