У 2020 році житель Слов’янська Володимир Касаткін заснував громадську організацію «Єдність чеснот», аби допомогти містянам із захистом їхніх прав та підтримувати нужденних. До неї увійшли небайдужі люди, які хотіли допомагати іншим.
Вже під час повномасштабної війни вони відкрили соціальні їдальні у Львові та Слов’янську, де малозабезпечені українці могли отримати безплатні гарячі обіди. На заході країни заснували соціальне підприємництво, яке вийшло на самоокупність та допомагало утримувати їдальню. А тепер втілюють цю ідею й у Слов’янську.
Робили, що могли, аби підтримувати сім’ї у Слов’янську
Від самого створення громадської організації головним пріоритетом були родини з маленькими дітьми. Перевагу віддавали одиноким матерям, багатодітним родинам та малозабезпеченим сім’ям.
«Ми одразу заснували волонтерську ініціативу, спрямовану на дітей: отримували та передавали родинам дитячий одяг та взуття, які нам надсилали з усієї країни. Це не нові речі, але в дуже гарному стані. Ви ж розумієте, діти швидко ростуть, а купити речі та взуття для них можуть не всі батьки, на жаль. Тому намагались забезпечувати ними сім’ї нашої громади, які цього потребували», – розповідає голова ГО «Єдність чеснот» Володимир Касаткін.
Крім того, у планах було багато інших проєктів, які хотіли втілити у життя Слов’янської громади, але повномасштабна війна змусила змінити пріоритети. Потрібно було вже підтримувати не тільки родини з дітьми, а й інших мешканці міста, які опинились у скрутних умовах.
«Ми розуміли, що не всі люди поїдуть у більш безпечні міста, а ті, хто залишаться, опиняться у скрутному становищі. Дітей вже було мало, а пенсіонери та одинокі люди не могли подбати про себе в цих умовах. Тому написали проєкт щодо соціальної їдальні у місті. Міжнародні донори погодили його, місцева влада надала приміщення – і ми почали готувати гарячі обіди», – згадує волонтер.
Разом із обідами видавали людям гуманітарну допомогу. Щоб мати розуміння, хто саме і чого потребує, викладали анкети у фейсбуці та створювали списки за категоріями. Такий підхід допомагав нікого не пропустити, не допустити дискримінації та чітко розуміти, хто вже отримував, а хто – ні.
Коли з’явилася загроза наближення активних боїв біля Слов’янська, в організації ухвалили рішення про евакуацію. Але поїхали не всі. Володимир з дружиною евакуювались до Львова, а деякі члени команди залишились та продовжили діяльність. Зокрема у соціальній їдальні щодня готували по 50 комплексних обідів навинос (через безпекову складову).
Читайте також: Як працює «Центр підтримки громадян в місті Слов’янськ» і чому це важливо для міста
Евакуація – не ознака того, що можна сидіти без справи
Водночас у Львові Володимир та волонтери, які також евакуювались, знайшли та орендували велике приміщення від «Укртелекому», щоб створити громадську їдальню для дітей та їхніх батьків з-поміж ВПО. Такі родини могли безплатно отримувати комплексні обіди, що складались з першої та другої страви, а також чаю або узвару на вибір.
Коштів на підтримку такої ініціативи бракувало, адже потрібно було сплачувати оренду, закуповувати продукти. Тож вирішили знайти варіанти з самозабезпечення. Написали ще один проєкт і за допомогою донорів придбали італійський прес для макаронів. Так з’явилося соціальне підприємство з виробництва крафтової локшини.
З однією з міжнародних служб доставлення уклали договір, за яким їдальня забезпечувала обідами працівників офісів та підприємств Львова. Зароблені таким чином кошти спрямовували на годування дітей-переселенців.
Соціальне підприємство тепер є й у Слов’янську
Нині соціальні їдальні не працюють. У Львові в них вже не було потреби, адже більшість родин змогла адаптуватись на новому місці та знайшла роботу або повернулась додому. У Слов’янську могли б продовжити діяльність, але довелось попрощатись з орендованим приміщенням.
Однак опускати руки ніхто не збирався – досвід соціальної роботи у Львові допоміг з організацією нового соціального підприємства у рідному місті. Після повернення додому Володимир вирішив запровадити тут стріт фуд, аби задовольнити кулінарні бажання містян, переселенців та військових.
«Ми говоримо про «найкращий смак благодійності». Кожна порція смачної та корисної їжі допоможе зробити більше корисного для людей, які потребують підтримки у прифронтовому місті. Маємо всі необхідні для такої діяльності документи та дозволи, персонал пройшов медогляд і має відповідні довідки. У нас є обладнання для виготовлення крафтової локшини, є можливість готувати різні страви прямо на місці, тож люди можуть були впевнені у свіжості та якості кожної страви», – розповів Володимир Касаткін.
Частину прибутку організація продовжує спрямовувати на благодійні цілі. Попри те, що нове соціальне підприємство працює лише кілька тижнів, вже знайшли можливість передати 5 тисяч гривень БФ «Слов’янська мрія», які роблять ремонт в орендованому приміщенні для створення інклюзивного простору в Слов’янську. Не забувають і про військовослужбовців – для них діє постійна знижка.
Читайте також: Лікар-психіатр зі Слов’янська започаткував власну справу
Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram. Долучайтесь!