Слов’янська книгарня «Є» евакуювалася, але чекає на повернення додому

Слов’янська книгарня «Є» – єдина українськомовна книжкова крамниця в Донецькій області, яка діяла від мережі. На самому початку створення цього простору мало хто вірив у те, що в російськомовному Слов’янську українські книги будуть затребувані. Тож пророкували й збитковість проєкту, й банкрутство. Власне все… тільки не успіх.

Як з’явилася книгарня «Є» у Слов’янську

Відкрив крамницю мешканець Слов’янська, викладач та філолог Віктор Разживін. Він з дитинства любив книги й зараз читає десь 150 книг протягом кожного року.

Мрія про те, щоб стати директором книгарні з’явилась давно… Та й до відкриття готувався довго.  Бажання було, а от грошей на втілення мрії у життя – ні. Коли у 2017 році Віктор Разживін взяв участь у програмі «Український донецький куркуль» й отримав гроші, то відразу зайнявся ремонтом приміщення для крамниці, придбав стелажі для книг. При цьому він розумів, що самостійно впоратися не вийде, особливо з огляду на регіон. Тож вирішив спробувати піти іншим шляхом.

Віктор Разживін приїхав до головного офісу книгарня «Є» у Києві. На той момент мережа планувала відкриття філіалу у Донецькій області, навіть обирала розташування. Власники розглядали 3 міста – Маріуполь, Краматорськ, Слов’янськ. При цьому впевненості у великих перспективах на півночі Донеччини у них не було… Чоловікові довелося кілька разів приїздити до столиці України, щоб переконати керівників мережі в тому, що книгарня «Є» у Слов’янську зможе тримати високий рівень, знайде україномовних продавців та покупців, які стануть постійними клієнтами.

Зрештою зійшлись на такій схемі: крамниця стане окремим ФОПом, проте зможе працювати під брендом «Є» і за її правилами. Так все й почалося…

Справа вийшла корисною та прибутковою

Спочатку до крамниці «Є» у Слов’янську прийшли місцеві патріоти та активісти. Потім потягнулися викладачі вишів. За ними – студенти. А вже за рік про єдину українськомовну книжкову крамницю в Донецькій області, яка працювала під брендом книгарня «Є», почали приходити слов’янці, краматорчани… З’явились постійні покупці, які витрачали чималі суми на придбання книжок.

Найбільш затребуваною стала дитяча література, тож під цю категорію виділили навіть окремий зал, де діти могли не тільки читати, а й малювати. Школярі шукали тут книги з позашкільного навчання. У дорослих людей мали попит бізнес-книжки, жіночі романи, психологія, історія.

Книгарня «Є» у Слов’янську продовжувала розвиток. У 2021 році це була вже не крамниця, а інтерактивний український простір, куди приходили люди, приїздили автори книжок. Тут проводили творчі заходи, велися дискусії, організовували спілкування…

Але все змінилося у лютому 2022 року. Знову прийшла війна.

Слов’янська книгарня «Є» очікує повернення додому

Віктор Разживін добре пам’ятає окупацію міста у 2014 році. Майже весь час він був тут, у самісінькому пеклі. Не витримав та виїхав 2 липня, а вже 6 липня Збройні сили України звільнили нарешті місто. Він чітко розуміє, що російські окупанти знищують все українське, передусім – книжки. Тож тепер вже директор крамниці не став чекати та ризикувати книгами, адже Слов’янськ почали обстрілювати. Він прийняв рішення евакуюватися.

Сьогодні врятовані 25 тисяч книжок знаходяться в центральному офісі мережі в Києві та чекають нагоди, щоб повернутися додому. Віктор Разживін мріє про те, що книгарня «Є» продовжить свою діяльність саме у Слов’янську і не планує відкривати крамницю у будь-якому іншому місті. Він наголошує, що існування такого культурного та по-справжньому українського простору — інвестиція в майбутнє. Як філолог, він вважає важливим те, щоб в переважно російському регіоні, пропагувати саме українську книгу. І вірить, що українська книга – це українська зброя, яку варто та необхідно використовувати сьогодні, щоб завтра не стало пізно.

Читайте також: Громадська організація «Теплиця» зі Слов’янська продовжує свою діяльність у Дрогобичі

Ірина Міщенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies