Спортивний фронт Донеччини всупереч війні

П’ять місяців поспіль триває війна росії проти України. Через військові дії та окупацію частини Донеччини спортсмени були змушені виїхати, але вони продовжують тренування в мирних регіонах та за кордоном, перемагають у змаганнях і доводять всьому світові, що Україна – сильна та незламна. Тримають спортивний фронт Донеччини всупереч війні.

За даними управління фізкультури і спорту Донецької ОДА,  станом на середину липня спортсмени Донеччини з початку року вибороли 237 нагород на міжнародних змаганнях. Олімпійці здобули 135 медалей, неолімпійці – 80 медалей, спортсмени з видів спорту осіб з інвалідністю – 22 медалі.

Призери на Всесвітніх іграх

Пауерліфтери Донеччини привезли до України дві золоті та дві бронзові нагороди Всесвітніх ігор, сумоїст – ще одну «бронзу».

У середині липня 8 спортсменів Донецької області повернулися до України з американського Бірмінгема, де успішно взяли участь у XI Всесвітніх іграх – головних змаганнях з неолімпійських видів спорту, що традиційно проходять на наступний рік після Олімпіади та Паралімпіади.

Чотири медалі Всесвітніх ігор у США до скарбнички регіону та України принесли пауерліфтери з Донеччини: чемпіонами стали Володимир Рисєв і Олексій Бичков з Краматорська, бронзовими призерами – представниця Дружківки Анастасія Дерев’янко та ще один краматорчанин Данило Ковальов.  Бронзову нагороду в сумо у чоловічій абсолютній ваговій категорії виборов представник Бахмутської громади Олександр Вересюк

«Це більше, ніж просто перемога. Тому що в такий дуже складний час для нашої держави я повинен був виграти, аби показати, що Україна є непохитною. І що Краматорськ – це Україна, Донбас – це Україна! Заради цього я повинен був виграти, іншого шляху у мене не було!», – так прокоментував свій чемпіонський виступ Олексій Бичков.

У ТОП-10 в бігу на 400 метрів з бар’єрами

На чемпіонаті світу з легкої атлетики в США Донецьку область у складі збірної України представила майстерка спорту міжнародного класу Вікторія Ткачук. У змаганнях брали участь 37 учасниць з 26 країн. Вікторія Ткачук увійшла у топ-10 на чемпіонаті світу в бігу на 400 м з бар’єрами.

«Цей півфінал є моєю відправною точка до чемпіонату Європи, який пройде вже за декілька тижнів у Мюнхені, тому я використаю цей час, щоб бути у кращій формі. Дякую всім за підтримку та віру в мене! Працюємо далі!», – так прокоментувала свій виступ спортсменка на своїй сторінці в Instagram.

Вікторія Ткачук сама з Хмельниччини, але більше 10 років тому переїхала на Донеччину, розповідають в управлінні фізкульутри і спорту. Вчилась Донецькому вищому училищі олімпійського резерву ім. С. Бубки. Вже 10 років представляє Школу вищої спортивної майстерності Донецької області. Виступає на змаганнях за місто Бахмут. На Олімпійських іграх у Токіо, що пройшли влітку 2021 року, посіла 6 місце з результатом 53.79 с.

«Гайдамаки» вітрильного спорту

Змагання з вітрильного спорту у Швейцарії виграла команда України, до складу якої входять маріупольці.

Минулого тижня на швейцарському озері Невшатель відбулася кваліфікаційна серія першого в історії Кубку світу з вітрильного спорту. До складу української команди «Гайдамаки» увійшло 9 спортсменів, серед них двоє з Маріуполя. Це вихованці Школи вищої спортивної майстерності регіону Валерій Кудряшов та Іван Жукалін.

Українці у своїй групі посіли першу сходинку, випередивши команди Таїланду, Сінгапуру та Республіки Корея. Завдяки перемозі в Швейцарії наші спортсмени представлять Україну у фінальній частині історичного турніру серед 40 кращих збірних світу, що має відбутися з 28 жовтня по 20 листопада в Бахрейні.

Спортивний фронт Донеччини – з Маріуполя до Закарпаття

Тренер з боксу із Маріуполя Геннадій Горбачов був змушений заново відбудовувати своє життя.

До 24 лютого 2022 року тренер-викладач Донецької обласної спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з боксу Геннадій Горбачов займався улюбленою справою в Маріуполі. Але російські загарбники «звільнили» тренера і дітей від їх спортзалу, зруйнувавши його фактично вщент.

Спортивна спільнота західної частини України прийшла на допомогу. Геннадій Горбачов відновив навчально-тренувальний процес з боксу в Ужгороді. На заняття приходять в тому числі переселенці з Маріуполя та інших населених пунктів.

Спортивний фронт Донеччини – з Лиману до Угорщини та Італії

Чотири велосипедисти Донеччини з міста Лиман –  вихованці обласної спеціалізованої ДЮСШ олімпійського резерву з велосипедного спорту .Разом з тренером Валерієм Красовим наразі проводять підготовку в угорському Чакварі, що неподалік від столиці Угорщини.

Спортивну майстерність покращують переможниці й призерки національних змагань серед юніорок і жінок Алла Марущук та Олена Ребракова, а також більш юні Марина Тимченко і Денис Черник.

Ще два вихованці спортшколи з велоспорту, представники міста Лиман Дмитро Полупан та Даніїл Нікулін перебувають в Італії, де готуються гідно виступити в складі збірної України на чемпіонату світу, що має пройти у вересні.

До речі, Алла Марущук, Олена Ребракова, Дмитро Полупан та Даніїл Нікулін включені до переліку спортсменів-кандидатів від Донеччини на участь у Олімпійських іграх 2024 року.

Золото на чемпіонаті Європи з пляжної боротьби

У першій декаді липня в грецькому місті Катеріні відбувся чемпіонат Європи з пляжної боротьби, що зібрав близько 100 учасників із 9 країн: Азербайджану, Греції, Молдови, Португалії, Румунії, Словенії, Туреччини, Франції та України.

Від Донецької області в складі української збірної на змаганнях виступила спортсменка з Бахмута Єлизавета Моренко. В національній історії розвитку пляжної боротьби вона стала першою українкою, якій вдалося здобути «золото» у ваговій категорії +70 кг серед U20. Підготував спортсменку тренер з міста Бахмут Олег Рева.

Джерело фото: ФБ управління фізкультури та спорту ДонОДА

Ольга Нікуліна, «ЗмІнИ.Схід»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies