Україна чекає миротворців на Донбасі, ОБСЄ чекає захисту від сторін конфлікту

Як стало відомо президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

Глава держави розповів про ситуацію з безпекою на Донбасі. Також було піднято питання щодо більш активного залучення ООН до врегулювання ситуації на сході України, зокрема шляхом розгортання міжнародної миротворчої місії під егідою ООН на окупованому Донбасі. Про це повідомляє прес-служба президента України.

Серед питань, які обговорювали, – звільнення українських політичних в’язнів, яких незаконно утримують в Росії.

Порошенко також звернув увагу, що в аннексованому Росією Криму критично погіршилася ситуація з правами людини.

Тим часом як повідомляє «Європейська правда» Франція й Німеччина продовжать роботу в рамках «нормандського формату» для стабілізації ситуації на Сході України.

Про це домовилися під час зустрічі канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон у вівторок в Мезеберге, повідомляє сайт німецького уряду.

Як йдеться в заяві, Німеччина і Франція «домовилися продовжити свої зусилля разом з Україною і Росією у “нормандському форматі” з метою сприяння реалізації мінських угод для стабілізації ситуації на Сході України і забезпечення територіальної цілісності України».

Як відомо, 11 червня в Берліні відбулася зустрічі глав МЗС країн «нормандської четвірки» – України, Німеччини, Франції та Росії.

Зустріч глав держав «нормандської четвірки» очікується, але не в найближчій перспективі, повідомили в українському МЗС. Спочатку Київ очікує попереднього напрацювання домовленостей для вирішення ситуації на Донбасі.

Втім, далеко не всі вірять в успішність перспективи введення миротворців чи переговорів у «нормандському форматі». Так, колишній посол України в Хорватії Олександр Левченко в інтерв’ю «Апострофу» заявив, що якщо Кремль заблокує реалізацію мирного плану деокупації Донбасу, Україна буде переходити до «плану Б», який буде полягати в поверненні під свій контроль анексованого Криму.

За його словами, в Крим, на відміну від Донбасу, не може зайти міжнародна місія, а для реалізації цієї ідеї потрібно мати певні козирі. При цьому дипломат підкреслив, що Кремль виступає проти мирної реінтеграції Донбасу, оскільки в такому разі їх позиція відразу послаблюється, а українська – посилюється.

Левченко вважає, що повернення Криму має відбуватися у зворотному захопленню порядку – спочатку була окупація півострова, а потім Донбасу.

«У зв’язку з цим спочатку нам потрібно повернути край гірників, а тоді вже взятися за Крим. Якщо Росія заблокує мирний план щодо повернення Донбасу, то це і є план Б української сторони, – переходимо до Криму. І після цього ситуація для Москви ускладниться, адже питання Криму автоматично охоплює і питання Донбасу», – пояснив він.

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг заявив, що забезпечити на Донбасі безпеку для спостережної місії ОБСЄ можуть лише сторони конфлікту.

«Давайте дотримуватися фактів. Основні ризики, з якими стикаються наші спостерігачі, – це міни та боєприпаси, що не розірвалися на місцях, а також попадання під перехресний вогонь», – розповів представник ОБСЄ.

За його словами, найбільш ефективно знизити ці ризики можуть самі сторони.

«Вони керують цим озброєнням і закладають міни або знають, де ці міни встановили», – додав він. Крім того, Хуг зазначив, що СММ ОБСЄ буде вітати будь-яку ініціативу, яка може сприяти мирному врегулюванню кризи в Україні і навколо неї.

«Незалежно від того, Радбез ООН схвалить місію в Україні чи ні, результат у досягненні миру буде залежати від того, як виконають зобов’язання, в тому числі положення Мінських угод з розмінування, відведення озброєння та інше», – додав він.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies