В Дніпрі пропонують зміни в проекті держбюджету

Дніпровський міський голова Борис Філатов звернувся до народних депутатів з Дніпра з вимогою не голосувати за проект бюджету України на наступний рік. За його словами, він коштуватиме місту понад 1,28 млрд грн.

«Якщо ви проголосуєте за нині запропонований проект держбюджету-2018, то можете більше не звертатися до мене по допомогу», – цитує Бориса Філатова прес-служба міськради. На думку міського голови, запропонований проект держбюджету є грабіжницьким і може суттєво нашкодити реформі децентралізації.

«Така «децентралізація» обійдеться місту в мінус мільярд двісті вісімдесят мільйонів гривень, порівняно з 2017 роком», – підкреслив Борис Філатов.

Спільної думки з міським головою і в обласній адміністрації, – саме такий висновок можна зробити зі слів радника голови ДніпроОДА Юрія Голика, який підтримав міського голову в своїй публікації в соціальній мережі:
«Продовжуючи тему, підняту Борисом Філатовим про Держ. Бюджеті на 2018 рік і урізання можливостей розвитку територій в ньому, наші готові пропозиції та поправки до проекту Держ. Бюджету сухою бюрократичною мовою. Текст нижче можна роздруковувати, підписувати та надсилати офіційним листом всім учасникам бюджетного процесу. Децентралізація повинна працювати, розвиватися і посилюватися з кожним роком, з кожним бюджетом. Тому що це і нові дороги, і нові школи, і нові дитячі садки, і поліпшення якості життя в кожній області, в кожному місті».

Отже пропонуємо ознайомитися з пропозиціями, котрі на Дніпропетровщині пропонують внести до проекту Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” (реєстр. № 7000) та проекту Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” (реєстр. № 7116):

«З метою недопущення збільшення навантаження на місцеві бюджети, що може призвести до погіршення результатів бюджетної децентралізації, оскільки призводить до зменшення фінансового ресурсу, який мав бути спрямований на підвищення соціальних стандартів і соціально-економічний розвиток територій, пропоную внести до законопроектів такі зміни:
1. Зменшити обсяги реверсної дотації на 2018 рік по обласному бюджету Дніпропетровської області на 207,7 млн грн та інших місцевих бюджетах області в цілому на 555,4 млн грн, для чого внести зміни до проекту Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”, а саме:
виключити пункт 23 та залишити в чинній редакції абзац п’ятий частини третьої статті 98 Бюджетного кодексу України:
„3. …
більше 1,1 – передається реверсна дотація з відповідного обласного бюджету в обсязі 50 відсотків суми, що перевищує значення такого індексу 1,1.”.
та абзац п’ятий частини третьої статті 99 Бюджетного кодексу України :
„3. …
більше 1,1 – передається реверсна дотація з відповідного бюджету в обсязі 50 відсотків суми, що перевищує значення такого індексу 1,1.”.

Обґрунтування:
Проектом Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” передбачається збільшення розміру відсотка коштів, що будуть передаватися до державного бюджету з місцевих бюджетів як перевищення індексу податкоспроможності, з 50 до 80 відсотків. У зв’язку з цим, обсяг реверсної дотації для обласного бюджету, як і для всіх місцевих бюджетів області, зросте у порівнянні з чинним порядком на 60 відсотків і складе 553,8 млн грн (для всіх місцевих бюджетів області – 2035,1 млн грн).
Запропоновані зміни нівелюють умови для мотивації органів місцевої влади до нарощування дохідної бази місцевих бюджетів.
2. Збільшити на 2018 рік обсяги додаткової дотації з державного бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я на 800 млн. грн з урахуванням обсягів фактично переданих видатків з утримання закладів освіти у тому числі технікумів і коледжів та закладів охорони здоров’я, для чого внести зміни до пункту 28 проекту Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”, а саме: частину 3 статті 1036 Бюджетного кодексу України викласти у наступній редакції:
„3. Додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я розподіляється між обласними бюджетами з урахуванням таких параметрів:
кількість населення;
обсяг видатків на утримання переданих закладів освіти та охорони здоров’я.

Розподіл додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я здійснюється в таких пропорціях:
50 відсотків обсягу – пропорційно до питомої ваги чисельності наявного населення області станом на 1 січня року, що передує плановому;
50 відсотків обсягу – пропорційно до питомої ваги обсягу видатків на утримання переданих закладів освіти та охорони здоров’я зведеного бюджету області.”
Частину 4 статті 1036 – вилучити.
Одночасно пропонуємо внести зміни до пункту 26 Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”, а саме: доповнити частину 1 статті 1032 “Освітня субвенція” Бюджетного кодексу України пунктом наступного змісту:
“…вищі навчальні заклади I-II рівня акредитації державної та/або комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти;”

Обґрунтування:
У зв’язку зі зміною у 2017 році порядку визначення обсягів освітньої та медичної субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам була передбачена додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я в сумі 1046,6 млн грн, у тому числі для обласного бюджету – 603,5 млн грн. Обсяг вказаної дотації визначався з урахуванням суми видатків, які передаються з державного бюджету.

Незважаючи на збільшення розмірів заробітної плати та видатків на утримання установ, у проекті Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” обсяг зазначеної додаткової дотації порівняно з поточним роком є меншим (961,5 млн грн), передбачений лише обласному бюджету і підлягає розподілу між районними бюджетами та бюджетами об’єднаних територіальних громад.

Слід зазначити, що при визначенні обсягу додаткової дотації на 2018 рік Міністерством фінансів України пропонується враховувати індекс податкоспроможності, який вже застосовано при визначенні обсягу реверсної дотації.

Крім того, проектом Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” (стаття 24 та додаток 10) передбачена передача на фінансування з обласного бюджету 47 державних вищих навчальних закладів I–II рівня акредитації (технікумів та коледжів), загальна сума видатків на утримання яких у 2017 році складає понад 560 млн грн, а з урахуванням збільшення розмірів заробітної плати та видатків на утримання установ – понад 700 млн грн. Але можливість спрямовувати кошти додаткової дотації на фінансування зазначених закладів не передбачена. Тобто, вищі навчальні заклади I–II рівня акредитації передаються на фінансування з обласного бюджету без відповідного фінансового забезпечення.

Запропоновані зміни до проекту Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” дозволять спрямовувати на утримання вказаних установ кошти освітньої субвенції з державного бюджету та кошти додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я».


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies