В Україні сформовані продовольчі резерви для звільнених територій

При кожній ОДА, території якої тимчасово окуповані, створені продовольчі резерви, які забезпечать продуктами мешканців після деокупації.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства.

Ідеться про Донецьку, Луганську, Харківську, Херсонську та Запорізьку області.

«На сьогодні при кожній ОВА, території якої тимчасово перебувають під окупацією, заготовлені базові продуктові набори та сформовано продовольчі резерви, щоб після деокупації одразу ж забезпечити мешканців цих областей продовольством», – йдеться у повідомленні.

Закупівля продовольчих товарів вітчизняного виробництва зі списку критичних товарів для споживання та їхня роздача почалася ще в березні. Кошти – з бюджету.

«Товари закуповувалися через місцеві військові адміністрації і використовувалися фактично для двох цілей – роздачі внутрішньо переміщеним особам в усіх областях України, а також для формування резерву на випадок потенційного форс-мажору чи блокування того чи іншого регіону», – прокоментував перший заступник Мінагрополітики Тарас Висоцький.

До базового набору входить 12,5 кг продуктів довгострокового зберігання. Це крупи, консерви, олія, картопля, молочні та м’ясні продукти, сухарі, печиво.

Читайте також: Мешканці Донеччині отримують гуманітарну допомогу через платформу «СпівДія»

Продовольчі резерви в умовах воєнного стану

Затверджено також план із забезпечення продуктової безпеки в умовах воєнного стану. Він передбачає:

  • надання підтримки виробникам харчових продуктів;
  • надання адресної допомоги соціально вразливим категоріям населення;
  • централізований контроль за цінами на продукти;
  • моніторинг стану продовольчої безпеки і сільськогосподарської інфраструктури в цілому.

Суттєву благодійну допомогу надають і фермери та аграрії, які безоплатно віддають власну продукцію для формування продовольчих пакетів для населення.

«Ми пишаємося тим, що громади в Україні наполегливо працюють, щоб забезпечити продовольчу безпеку та добробут своїх мешканців навіть у ці важкі часи. Місцеві лідери докладають зусиль для накопичення продовольчих резервів для громадян, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб, а також підтримують ланцюги постачання та місцевих виробників сільськогосподарської продукції», – каже Висоцький.

У Мінагрополітики повідомили й про тісну співпрацю з міжнародними проєктами.

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» радий сприяти діалогу між різними інституціями для зміцнення спроможності місцевого самоврядування, забезпечення продовольчої безпеки у громадах, а також їхньої взаємопідтримки в цій ситуації. Ми продовжуватимемо підтримувати ці зусилля громад», – зазначив керівник Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Габріель Абрагам.

Ірина Міщенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies