Відновлено дитяче відділення обласної психіатричної лікарні в Слов’янську

Руїни обласної психіатричної лікарні на Семенівці стали одним із символів активних бойових дій, які велися під Слов’янськом у 2014 році. Тоді постраждали всі вісім корпусів, причому деякі будівлі не підлягають відновленню. Однак було прийнято рішення відроджувати стаціонарну психіатричну допомогу в регіоні, і ось вже капітально відремонтовано два корпуси – псіхотуберкульозного та дитячого відділень.

Дитяче відділення зможе прийняти перших пацієнтів 1 грудня. Воно розраховане на 35 ліжок, передбачена можливість перебування батьків разом з дітьми під час лікування. «Ремонт та оснащення нашого відділення відповідають європейським стандартам, – констатував головний лікар лікарні Юрій Смаль. – Не буде перебільшенням сказати, що це буде найкращій в Україні лікувальний заклад психіатричного профілю. Поки йшов капітальний ремонт, наші лікарі стажувалися за кордоном, так що в новому корпусі будуть застосовуватися найсучасніші методики лікування».

Відкриття дитячого відділення чекала вся Донецька область, оскільки весь цей час маленьких пацієнтів доводилося госпіталізувати в лікарні Харківської та Запорізької областей. Тим часом діти на сході України в умовах збройного конфлікту мають сильне психо-емоційне напруження. І якщо допомога їм не буде надана вчасно, згодом це може привести до інвалідизації. Також останнім часом все більше дітей страждають на аутизм. Для лікування цього захворювання у відділенні відкриється денний стаціонар.

Роботи по відновленню відділень проводились за підтримки німецької федеральної компанії GIZ, яка працює за дорученням уряду Німеччини у співпраці з Люксембурзьким Червоним Хрестом в рамках програми «Ініціативи для інфраструктурної програми для України». Представники цих організацій були присутні на урочистому відкритті відділень.

Генеральний консул Німеччини Вольфганг Мессінгер зазначив, наскільки важлива для Європи підтримка України. «Нам важливо, щоб Україна відчувала себе членом європейської сім’ї, особливо тут, в зоні конфлікту. Тому ми допомагаємо жителям Донецької області відновлювати комфортне життя, зруйноване війною. У числі інших проектів уряд Німеччини профінансував ремонт дитячого відділення психіатричної лікарні, щоб маленькі пацієнти могли отримувати якісне лікування в своєму регіоні, недалеко від дому».

Голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Жебрівський подякував за надану фінансову допомогу і висловив надію на подальшу співпрацю при відновленні інших корпусів психіатричної лікарні. За його словами, до кінця цього року буде підготовлена проектно-кошторисна документація на капітальні ремонти будівель.

У перспективі, коли корпуси будуть відновлені, обласна психіатрична лікарня в Слов’янську стане багатопрофільним лікувальним закладом. Планується, що тут відкриються відділення реабілітації для ветеранів АТО і людей з пост-травматичними розладами, геронтологічне відділення, відділення для примусового лікування осіб, які вчинили злочини, а також відділення для лікування хворих з гострою фазою захворювання.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies