«Втікачі мимоволі»: мешканці Донбасу з числа внутрішніх переселенців повертаються до ОРДЛО через брак грошей

Невтішну статистику привели у Міжнародній організації міграції ООН. Згідно з опитуванням проведеним організацією 70% переселенців з Донбасу змушені повертатися в ОРДЛО через брак коштів на оренду житла та неможливість знайти роботу. Так, лише у вересні кількість людей, які повернулися в зону АТО, збільшилася на 3%.

«Половина внутрішніх переселенців, які повертаються – це люди у віці більше 60 років і більшість з них пенсіонери. Це підвищує їх уразливість, тому що виплата пенсій залежить від їх статусу переселенців та проживання на території, підконтрольній уряду», – йдеться в прес-релізі Міжнародної організації міграції.

Крім того, майже дві третини опитаних розповіли, що їх доходи покривають лише потреби у продовольстві. Середньомісячний дохід переселенця на непідконтрольній уряду України території становить 87 доларів (близько 2300 гривень).

«У цілому, 16 відсотків респондентів, опитаних в останньому раунді, у вересні заявили, що вони повернулися на своє первісне місце проживання, що на три відсотки більше, ніж у попередньому раунді», – сказано в повідомленні.

«Доступ до надання гуманітарної допомоги залишається першорядною важливістю для забезпечення підтримки найбільш вразливих осіб на всій території Східної України», – сказав Томас Лотар Вайс, голова відділу МОМ в Україні, в ході візиту в західний регіон минулого тижня.

«Ми маємо намір підтримувати людей у важкі зимові місяці, особливо уразливі групи населення поблизу лінії зіткнення між урядом та областями, не контрольованими урядом», – додав він.

28 листопада із критикою щодо допомоги вимушеним переселенцям в Україні виступила й посол США в Україні Марі Йованович , назвавши «незадовільною» ситуацію, яка склалася з правами переселенців і їх становищем у суспільстві.

При цьому вона відзначила низку проблем, з якими постійно стикаються більше 1,6 мільйонів переселенців. Також вона додала, що головною проблемою переселенців є житло.

Йованович зазначила, що сьогодні спостерігається тенденція повернення переселенців додому на окуповану територію Донбасу. За її словами, це відбувається із-за того, що багато людей не можуть оплачувати оренду житла і відчувають труднощі з працевлаштуванням.

Посол підкреслила: «Негуманно змушувати переселенців повертатись на окуповану територію».

Дійсно, оренда житла для більшості внутрішніх переселенців лишається головною проблемою і часткою витрат у бюджеті. Так, знайти більш-менш сприйнятливе житло менш ніж за 2 тисячі гривень за двокімнатну квартиру, майже нереально. До того ж сюди не входить оплата комунальних послуг, що після дорожчання за ті самі обидві кімнати взимку будуть коштувати ще приблизно 1,5-2 тисячі гривень. І це не враховуючи витрат на їжу, одяг, тощо.

Особливо вразливими у такому випадку виявляються пенсіонери з Луганщини та Донеччини: мінімальна пенсія в Україні становить 1373 гривні, ще 884 гривні щомісяця можуть отримувати непрацездатні особи, але разом це складає лише 50% від витрат, необхідних на оплату житла та комунальних послуг. Звичайно ж, далеко не всі отримують таку пенсію, а деякі після перерахунку пенсійних витрат у жовтні отримали чималий додатковий дохід, проте, загалом багатьом пенсіонерам доходи не дозволяють проживати у орендованому житлі. То ж вихід у більшості один – повертатися додому.

Повертаючись додому, пенсіонери можуть отримувати пенсію “ДНР”, котра менше української – 2730 рублів (1265 гривень), проте й за оренду житла платити не треба, а рахунок за оплату комунальних послуг за ту ж двокімнатну квартиру у ОРДЛО взимку не перевищує 1000 рублів, а часто й того нижче, за рахунок нижчих цін на природній газ – 2,36 російських рублів проти 6,96 грн. в Україні – майже в 7 разів дешевше.

Якщо ж пенсіонеру вдається зберегти за собою ще й українську пенсію, його життя у самопроголошених республіках можна назвати доволі стерпним, в усякому разі, зменшені витрати на житло, для багатьох є чималим стимулом для повернення.

Гірше ситуація виглядає для працездатних, адже мінімальна зарплата в ОРДЛО вдвічі менша ніж в Україні і можливостей знайти роботу також менше.
Втім, можливо відбувається й так би мовити «сезонна міграція», коли деякі внутрішні переселенці просто повертаються у рідні домівки, аби не платити чималі комунальні платежі за орендоване житло в Україні, а із закінченням опалювального сезону повернуться до України.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies