Як «Газпром» намагається «повісити» борги за природний газ на «Нафтогаз»

24 жовтня глава Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що Стокгольмський арбітраж розглядає питання поставок російського газу на окуповані території Донбасу.

«Питання поставок газу в Донецьк і Луганськ знаходиться в периметрі контракту на постачання газу і, відповідно, розглядається в Стокгольмському арбітражі. Ми зайняли позицію, що без цього рішення неможливо вирішити справу. Далі я не можу вдаватися в деталі», – зазначив Коболєв.

За словами глави компанії Олексія Міллера, з січня 2015 року «Газпром» по червень 2017-го, поставив на територію самопроголошених Донецької та Луганської «народних республік» 5,6 млрд кубометрів газу загальною вартістю 1,65 млрд. доларів.

Як зазначає видання «Лігабізнесінформ» середня ціна природнього газу з Росії, що отримують самопроголошені республіки вища, аніж Україна платить за «реверсний» газ з Європи, що враховуючи більшу довжину шляху «європейського» газу є абсурдним.

Так, російський газовий монополіст компанія Газпром у третьому кварталі 2017 року розмитнила дві партії природного газу для України (газ поставляється на окуповані райони Донецької і Луганської областей) за середньою ціною $239,4 за тис. кубометрів, тоді як реверсний газу з Європи за цей період обходився для Україні не дорожче $214,5/тис. кубометрів.

Про це свідчать дані російської митниці, які є у LIGA.net.

Зокрема, у липні була розмитнена для ОРДЛО невелика партія газу в обсязі близько 288 тис. кубометрів з $232,5 за тис. кубометрів. 18 вересня російські митні органи оформили поставку в Україну 1 200 млн кубометрів (на $287,3 млн) за $239,4/тис. кубометрів, повідомляє видання.

У цей же час за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі середня ціна імпорту газу з Європи в Україну в липні становила $214,5/тис. кубометрів, у серпні – $210,1, у вересні – $212,9.

У російському «Газпромі» у свою чергу наполягають на тому, що поставки газу в ОРДЛО тривають на підставі контракту з «Нафтогазом» від 2009 року. Таким чином, ціну $239,4/тис. кубометрів можна вважати контрактною ціною на 3 квартал 2017 року в рамках існуючого договору.

Більш того, оскільки самопроголошені ЛНР та ДНР не є офіційно визнаними і вважаються територіями України то й рахунок за природний газ котрий Україна не отримує, виставляється саме НАК «Нафтогаз України», що не купує в Росії газ з листопаду 2015 року.

Однією із найбільш улюблених «іграшок» адептів самопроголошених республік є співвідношення тарифів на комунальні послуги в Україні та ЛДНР.

Так, на даний час діючий тариф на 1 кубічний метр природного газу в Україні становить 6,96 гривні або приблизно 15 російських рублів.

Опалення обійдеться у залежності від міста у середньому від 1214 гривень або 2600 російських рублів за 1 Гкал за наявності теплового лічильника; чи 26,6 грн. або 57,5 російських рублів за 1 квадратний метр за умови відсутності лічильника.

У самопроголошеній ДНР вартість кубічного метру газу становить від 2,36 російських рублів за умови наявності лічильника і об’єму споживання до 2500 кубометрів на рік, до 8 російських рублів за умови відсутності лічильника та об’єму споживання більше 6000 кубометрів на рік.

Опалення обійдеться за квадратний метр площі від 6,96 російських рублів на протязі року, до 13,92 рублів на протязі опалювального сезону; 1Гкал тепла вартує 531,1 російських рублів.

У самопроголошеній ЛНР вартість кубічного метру газу становить від 2,79 російських рублів за умови наявності лічильника і об’єму споживання до 2500 кубометрів на рік, до 7,72 російських рублів за умови відсутності лічильника та об’єму споживання більше 6000 кубометрів на рік.

Опалення обійдеться за квадратний метр площі від 9,42 російських рублів, а1Гкал тепла вартує 355,32 російських рублів.

Тарифи й дійсно мізерні у врахуванні із українськими, але виходить це тому, що їх оплачує, або скоріше, у «Газпромі» сподіваються змусити заплатити Україну, виставляючи рахунки за природний газ що був поставлений у самопроголошені «народні» республіки НАК «Нафтогаз України».

Судячи із того, що за природний газ намагаються змусити Україну, жодних платежів від ЛДНР «Газпром» не отримує, що власне й було незаконним, в усякому випадку – офіційно. Отже й ті гроші що виплачують мешканці тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини за газ та опалення не направляються на оплату природнього газу, а фактично крадуться керівництвом самопроголошених республік як у мешканців, так і в України.

Втім, прийняття закону про реінтеграцію Донбасу, одним із пунктів якого є визнання територій самопроголошених республік тимчасово окупованими РФ на яких влада України не розповсюджується і обов’язки також. То ж на основі цього закону НАК «Нафтогаз» може не платити цю заборгованість. Втім, звичайно ж останнє слово буде за Стокгольмським арбітражним судом.

Микита Синицін


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies