Які продукти ще можна зберігати, а які краще викинути при тривалій відсутності електрики у спеку

Влітку під час тривалого відключення електроенергії продукти можуть зіпсуватися навіть у холодильнику. Про те, що потрібно знати про терміни та умови зберігання їжі у спеку, пише Міністерство охорони здоров’я України.

У МОЗ зазначають, що при відключенні електроенергії холодильник, якщо він справний, може зберігати свою температуру протягом 4 годин. Однак для цього він має бути герметично закритим.

Варто також врахувати, що повна морозильна камера за таких самих умов може зберігати продукти замороженими до 2 діб. Напівпуста – 24 години.

Продукти будуть краще зберігатися, якщо їх розділити й у найхолоднішій зоні холодильника помістити швидкопсувні.

У випадку, коли температура у холодильнику вже перевищила 4℃ і протрималася такою хоча б 2 години, від низки продуктів краще позбавитися. Американський урядовий проєкт Food Safety радить відправити у сміття таку їжу:

  • сирі м’ясо, птицю, рибу та морепродукти;
  • розморожене м’ясо та птицю;
  • ковбасу;
  • відкриті консерви;
  • м’які сири;
  • молоко;
  • сметану;
  • вершки;
  • йогурт;
  • нарізані овочі та фрукти.

Однак деякі з продуктів навіть у таких складних умовах все ще залишаються безпечними та придатними до вживання:

  • тверді та плавлені сири;
  • вершкове масло та маргарин;
  • свіжі нерозрізані фрукти та овочі;
  • хліб;
  • булочки без начинки, яка містить яйця або молочні продукти.

Якщо заморожені продукти після відключення електроенергії все ще містять кристали льоду, деякі з них можна заморозити повторно, зокрема:

  • м’ясо, птицю і морепродукти;
  • молоко;
  • м’які та тверді сири;
  • овочі та фрукти.

Пам’ятатйте, що кімнатна температура створює сприятливі умови для росту та розмноження мікроорганізмів у їжі. Саме тому зберігати продукти без холодильника довго не можна.

Так, м’ясо, рибу і молочні продукти не слід залишати без холодильника більше ніж на 2 години. У спеку цей термін ще зменшується – до 1 години.

Яйця певний час можуть зберігатися при кімнатній температурі – близько 20-22℃. Дозволені строки коливаються від 1 до 3 тижнів.

Приготована їжа не повинна залишатися без холодильника більш як дві 2 години.

Закриті консерви можна зберігати без холодильника. Однак після відкриття їх слід зберігати в холодильнику та спожити найближчими днями.

Заморожені продукти слід зберігати лише у морозильній камері. Вакуумне пакування хоча й подовжує термін придатності, але все одно потребує зберігання у холодильнику.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies