Європейські експерти пророкують Україні важкий рік у відносинах з РФ

Голова паризького Центру вивчення та аналізу політичної діяльності (CERAP) Ніколя Тензер вважає, що у 2019 році Російська Федерація може стати більш небезпечною, основна причина — відсутність чіткого і сильної відповіді на її агресивні дії в світі.

В інтерв’ю виданню «Апостроф» співрозмовник додав, що Росія влаштувала своєрідну ідеологічну війну, яка не обмежується бажанням захопити території і заморозити конфлікти.

«Режим Володимира Путіна прагне повністю зруйнувати міжнародні ролі, міжнародне право, включаючи гуманітарні, і всі системи цінностей начебто прав людини, мирного вирішення конфліктів…», – зазначив аналітик.

«Думаю, основна причина того, що Росія стане більш небезпечною полягає в тому, що досі не було чіткої і сильної відповіді на агресивну поведінку Росії на зовнішній арені», – заявив Тензер.

«Не було жодної відповіді на події в Грузії в 2008 році і атаки (застосування хімічної зброї – Ред.) в Гуті (передмістя столиці Сирії Дамаску – Ред.) в 2013 році, що було для Росії приводом подумати, що можна підтримувати режими, які вдаються до геноциду, начебто режиму Асада (сирійський президент Башар Асад – Ред.). А потім — і використовувати в Сирії збройні сили восени 2015 року», – сказав аналітик.

«І, звичайно, у випадку з війною на Донбасі і захопленням Криму в 2014 році. Думаю, є багато подій, які демонструють небажання Заходу надати сильну відповідь, але зараз ситуація навіть гірша за Трампа (президент США Дональд Трамп — Ред.), якого зовсім не турбують загрози решті світу», – підкреслив співрозмовник.

Тензер попередив, що це загрожує бажанням РФ рухатися, навіть, далі. «У цьому немає нічого абсолютно нового, але я думаю, що це новий крок. Думаю, виведення військ США з Сирії може бути знаком, що у Заходу не буде бажання і рішучості боротися проти нових видів агресії, поки Трамп займає посаду…», – додав він.

В інтерв’ю «Радіо Свобода» екс-посол США в Україні, директор Атлантичної ради Джон Гербст висловив думку, що поки в Україні не відбудуться вибори президента і нової Верховної Ради, Москва продовжуватиме партизанську війну проти Києва.

Він вважає, що президент Росії Володимир Путін все ще сподівається на перемогу проросійських сил на виборах в Україні.

«Але він не правий. І в чому він, врешті-решт, переконається – що через рік після ваших виборів в Раду, йому доведеться змінити свою думку і зупинити російську агресію на Донбасі. А поки, думаю, поки росіяни будуть продовжувати свою партизанську війну проти України», – сказав дипломат, зазначивши, що це триватиме аж до виборів.

При цьому він допускає, що Москва після виборів може відступити, якщо зрозуміє, що «їх позиції не стали сильнішими після виборів у Раду».

Разом з тим дипломат висловив тривогу у зв’язку з тим, що раніше Росія всіляко заперечувала свою причетність до війни в Україні, навіть попри всі докази, але тепер відкрито захопила українські кораблі в Керченській протоці.

«Це перший раз, коли росіяни зробили все відкрито. Перейшли червону лінію. І ось це вже небезпечно», – резюмував Гербст.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies