1000 українців вже готові прихистити дитину, яка залишилась без піклування

10242
коментарі відсутні

1000 українців вже готові прихистити дитину, яка залишилась без піклування

Громадяни України можуть прихистити дитину, яка залишилась без піклування з будь-яких причин. Зробити це можна в період воєнного стану в рамках загальнонаціональної програми «Дитина не сама».

У Міністерстві соціальної політики України повідомили, що станом на 5 липня понад 1000 українців вже пройшли потрібне навчання в рамках програми й готові прийняти дитину в свою сім’ю. Загалом до ініціативи щодо прихистку дітей під час війни долучилася 21 тисяча українців.

 

Як на час війни прихистити дитину?

 

Перш за все, потрібно розуміти, що родина, яка хоче прийняти дитину на час війни, повинна відповідати певним критеріям, про які можна дізнатися на сайті «Дитина не сама». Окрім того, має бути готовою пройти онлайн-навчання.

Тож, щоб прихистити дитину, потрібно:

  1. Залишити заявку у Telegram чат-боті «Дитина не сама». Спеціалісти служби у справах дітей зв’яжуться з вами (у заявці мають бути вказані контакти) та визначать подальші дії. Заявка опрацьовується до 5 днів.
  2. Пройти навчання.
  3. Дочекатися візиту працівника служби у справах дітей. Він має обстежити умови проживання та скласти відповідний акт. Також спеціаліст окремо поспілкується з дитиною, щоб отримати її згоду на влаштування.
  4. Зачекати, поки буде готовий повний пакет документів, який дозволить прихистити дитину, що залишилась без опіки батьків. До нього входять:
  • заява про надання згоди на тимчасове влаштування дитини у свою сім’ю;
  • копія паспорта;
  • акт обстеження умов проживання особи;
  • письмова згода всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом;
  • письмова згода дитини (якщо може висловити свою думку).
  1. Отримати дозвіл чи відмову (можна оскаржити в судовому порядку). Документ має прийти поштою на вказану у заявці адресу або на електронну пошту.

Коли всі ці етапи будуть пройдені, відбудеться зустріч родини з дитиною у присутності представника служби у справах дітей.

За такою родиною буде закріплений соціальний працівник, який у будь-який час може перевірити умови влаштування дитини.

 

Читайте також: Допомога пораненим дітям: родини можуть отримати по 10 тисяч гривень

 

Що буде з дитиною, коли закінчиться війна в Україні або знайдуться родичі?

 

Умовами тимчасового влаштування передбачено, що дитина може залишатися в родині у двох випадках: до завершення воєнного стану та до моменту, коли знайдуться її родичі чи батьки.

У разі, якщо в Україні закінчиться війна, а рідні хлопчика чи дівчинки до того часу не знайдуться, саме та родина, яка вирішила прихистити дитину тимчасово, отримує першочергове право на усиновлення чи опіку.

Ірина Міщенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!


0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі

Новини

Відео

Аналітика