50 організацій громадянського суспільства долучилися до спільноти «Відновлення»

Команда ІСАР Єднання допомагає локальним організаціям громадянського суспільства впливати на процеси відновлення на місцях. Для цього фахівці створили спільноту ОСГ «Відновлення». Вона згуртувала 50 організацій, які працюють за п’ятьма напрямками.

Відновлення довкілля може обійтися значно дорожче

Ще на початку повномасштабного вторгнення в ІСАР Єднання зрозуміли, наскільки важливою стане тема відновлення для України. Тому у квітні 2022 року команда організувала конференцію про післявоєнну відбудову. Пізніше виникла ідея створити спільноту місцевих громадських організацій, які зосереджені на цій темі. Одна з таких – міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина». Команда захищає екологічні права людей у судах, підвищує екологічну свідомість та працює як аналітичний центр для формування сучасної європейської політики. У громадській організації запевняють, що відновлення довкілля  після війни може обійтися Україні значно дорожче, ніж відбудова інфраструктури та житла. У рамках спільноти ОГС «Відновлення» команда «Екологія-Право-Людина» досліджувала та вивчала, скільки відходів руйнації залишають після себе бойові дії та обстріли.

Ми вивчали правову складову, правовий механізм: а що робити цими відходами, а що робити з інфраструктурою. Чи існує така інфраструктура в Україні, щоб переробляти ці відходи. Крім того, у цій спільноти і у цьому проєкті нас цікавили відходи після війни, про які взагалі ніхто не говорить і навіть такого визначення в законодавстві немає. Нам цікаво було подивитися, що є в інших країнах, які є лідерами з управління відходами, в ЄС, Великій Британії, США. Тому в нас проєкт великий, амбітний, – розповідає представниця міжнародної благодійна організація «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко.

Також експертка сподівається, що відновлення України після перемоги відбуватиметься із впровадженням сучасних «зелених» технологій.

Реінтеграція ветеранів – важлива у відновленні

Команда ІСАР Єднання час від часу влаштовує зустрічі з учасниками спільноти ОГС «Відновлення». Одну з таких нещодавно провели в Києві. На заході говорили про подальшу діяльність учасників спільноти і працювали в командах, де визначали сильні сторони мережі. Одну із таких «суперсил» розміщує у центрі намальованого серця учасник спільноти ОГС «Відновлення» та представник об’єднання фахових юристів «Правосвідомі» Шаді Саад. Серед напрямків, якими опікується його організація, є правова підтримка реінтеграції ветеранів у мирне життя.

У нас є зараз проєкт у спільноті із залучення ветеранів до добровольчих батальйонів ДСНС. Наша особиста участь як «Правосвідомих» пов’язана з законодавчими змінами для того, щоб зробити цю залученість найбільш ефективною, щоб ветеранам було цікаво і корисно долучатися до діяльності на рівні територіальних громад і допомагати спільноті, в якій вони знаходяться, коли повертаються з фронту, – зазначив Шаді Саад.

Над цим проєктом разом із представниками «Правосвідомих» працює ще п’ять організацій. Серед них – Всеукраїнська асоціація об’єднаних територіальних громад. Нині робота триває ще й над проєктом щодо повернення бізнесу до громад, звідки вони релокувалися.

Переймаючись темою місцевого економічного розвитку, відновлення, дерелокації бізнесу, почали підіймати діалоги з бізнесом задля повернення їх в ті регіони, з яких вони колись релокувалися. Оскільми ми не є бізнесом, але ми хочемо їх чути, хочемо наблизити їх до органів місцевого самоврядування в пошуках домовленостей, – розповіла керівниця проєктного офісу Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад Тетяна Нехайчук.

Чотири проєкти для ефективного відновлення

Аби громадські організації саме локального рівня могли впливати на ситуацію з відновленням та зробити свій внесок, команда ІСАР Єднання створила спільноту ОГС «Відновлення». Нині до мережі долучилися 50 громадських організацій та благодійних фондів. За підтримки ІСАР Єднання вони вже встигли реалізувати у командах свої ідеї.

Ми підтримали чотири проєкти. Вони всі спрямовані на те, щоб наша країна відновлювалась в найбільш ефективний спосіб. Один з них був направлений на те, як країні взаємодіяти з відходами руйнації. Ми розуміємо, що  станом на зараз питання екології дуже болюче і ми ще не зрозуміли, наскільки величезну шкоду ця війна завдала нашому довкіллю. Ми підтримали аналітичні проєкти, які працюють з даними, наскільки громадяни залучені в процеси відновлення. Це ті теми, які б ми хотіли підтримувати. І ми розуміємо, якщо ми зробимо ці якісні дослідження, то зможемо сподіватися на більш якісний результат, – зазначила керівниця напрямку «Розвиток культури філантропії» ІСАР Єднання Ольга Нікольська.

У спільноті ОГС «Відновлення» діє п’ять напрямків, за якими працюють організації. Серед них: залучення мешканців до відновлення, реінтеграція ветеранів, відновлення бізнесу, відбудова житла, екологія та охорона довкілля.

Ірина Мартинова


Ця публікація здійснена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Антикризовий медіа-центр» не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies