Бюджет участі в Кривому Розі

Ще одне місто Дніпропетровської області наполегливо розвиває практику Партиципаторного бюджету. Це – друге по кількості мешканців місто – Кривий Ріг. Вже третій рік поспіль мешканці міста подають свої проекти. 45 проектів 2017 року зараз знаходяться на стадії реалізації. А 46 проектів 2016 року вже реалізовані. Наразі триває етап подання проектів на 2018 рік. Він триватиме до 13 жовтня. Поки що на модерацію подано 8 проектів на суму 4 717 010 гривень.

Цікаво, що до першого криворізького бюджету участі мали право подавати проекти тільки організації, що мають статус юридичної особи: ГО, ОСББ, БО та інші. Наступного року проекти подавали як окремі громадяни, так і організації, що збереглося і цьогоріч.

Отже, 29 серпня 2017 року в конференційній залі ДВНЗ `Криворізький національний університет` відбувся тренінг – практикум для громадськості щодо участі у конкурсі `Громадський бюджет-2018`

Тренінг організовано управлінням економіки виконкому Криворізької міської ради спільно з ГО “Нова енергія” відповідно до Меморандуму про співпрацю між виконкомом Криворізької міської ради та Всеукраїнською громадською організацією “Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень”, та в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

З вступною промовою до учасників заходу звернувся заступник міського голови Андрій Полтавець та наголосив на тому, що Громадський бюджет – це ефективна практика залучення мешканців до активного вирішення проблем міста. Це унікальна можливість реалізувати власні ініціативи за бюджетні кошти. Але не варто забувати, що вирішувати яка ідея для нашого міста найнеобхідніша та найважливіша будуть мешканці Кривого Рогу і їх погляди можуть не збігатись з вашими. У жителів свої пріоритети, вони віддають свої голоси за ті проекти, які вирішують їх найболючіші проблеми.
У тренінгу взяли участь фахівці виконкому міської ради – головні розпорядники коштів міського бюджету, виконкомів районних у місті рад, учасники і переможці попередніх конкурсів та активна громадськість, що планує брати участь у конкурсі “Громадський бюджет-2018”.
Олена Агапова, експерт ГО “Нова енергія”, розповіла учасникам тренінгу про методи та інструменти залучення громадськості до участі в конкурсі “Громадський бюджет” на етапі їх подачі, голосування та моніторингу за їх реалізацією.

Сергій Омелічкін, керівник субгранту ГО “Нова енергія”, ознайомив присутніх з роботою електронної системи Громадський Проект, зокрема, як зареєструватися у системі за допомогою BankID, ПриватБанк, НБУ.

Під час тренінгу заступник начальника управління економіки виконкому Криворізької міської ради Оксана Павлушенко озвучила рекомендації для участі у конкурсі “Громадський бюджет-2018” (вимогами та обмеженнями щодо змісту проектних пропозицій).
Після озвучення рекомендацій для участі в конкурсі, вимог та обмежень щодо змісту проектних пропозицій заступник начальника управління економіки виконкому міськради Оксана Павлушенко нагадала, що термін подання громадських проектів на конкурс “Громадський бюджет-2018” триває до 13 жовтня. Про деталі проведення конкурсу, документи, які необхідно подавати, новини конкурсу та інше, можна дізнаватися на сайті gb.kr.gov.ua.

Друга частина тренінгу пройшла в атмосфері жвавого обговорення умов підготовки проектів (правильності написання, дотримання вимог до змісту згідно Положення та інше).

Важливим етапом тренінгу для громади міста, стало спільне обговорення питань, вирішення яких можливо шляхом участі в конкурсі проектів місцевого розвитку “Громадський бюджет”.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies