Центр безпеки громадян в Андріївській громаді розширює можливості

Центр безпеки в Андріївській ОТГ відкрили у серпні цього року. Він став тринадцятим за рахунком на Донеччині. Однак, ще до будівництва і відкриття Центру безпеки в громаді існувала власна пожежна команда.

Місцева пожежна команда

Андріївка розташована за 55 км від Слов’янська та 35 км від Краматорська. Тож до села пожежники оперативно не могли доїхати. Тому й виникла потреба створити власну, місцеву команду. Так, понад 10 років тому в Андріївці з’явилися пожежники, спеціальна машина, а також облаштоване для них приміщення.

«Команда себе виправдовувала, оскільки на цій території протягом 10-15 хвилин виїжджала на пожежу, рятувала домогосподарства, техніку, сільгосппідприємства. Вона була створена у нас на умовах співфінансування з  підприємствами, які знаходяться на нашій території. Тобто були розроблені соціальні контракти і кожне підприємство виділяло певну суму на утримання даної МПК. Нам з бюджету залишалося лише виплачувати заробітну плату», – згадує голова Андріївської ОТГ у 2017-2020 роках Микола Діхтенко.

Нині з місцевими підприємцями соціальні контракти на утримання пожежної команди продовжили. У свою чергу команда під час жнив чергувала прямо на полі.

Коли громаді запропонували створити Центр безпеки, то тут не відмовилися. Будували на умовах співфінансування: 1,4 млн грн – власний бюджет і 8,08 млн грн – кошти субвенції. Окрім нового приміщення, для пожежників Андріївської ОТГ покращили умови праці, збільшили штат з 2 до 4 та купили автомобіль.

Нині Центр обслуговує п’ять населених пунктів громади, проте можуть виїздити й в інші сусідні села та селища.

Всередині Центру безпеки громадян Андріївської ОТГ

«Якщо в них щось трапилося, а нам ближче дістатися, то вони просять приїхати. Пожежним з Добропілля довше діставатися до сусіднього з нами села Новотроїцьке. Декілька разів вже було так. Якщо приймаємо такий виїзд, то це вже на комерційній основі, тоді виставляємо рахунок. Для нашої громади це буде безкоштовно», – каже Микола Діхтенко.

Пожежники та поліцейський офіцер в одному Центрі безпеки

На місці теперішнього Центру безпеки громадян колись був пустир, а нині нова будівля та облаштована територія навколо. Всередині подбали про команду: є кухня та кімната відпочинку. Крім того, у Центр безпеки, а саме на пульт диспетчера надходить уся інформація з камер відеоспостереження у громаді. Невдовзі у Андріївці з’явиться поліцейський офіцер громади.

«Ми камери у селі почали ставити десь у 2003-2004 році. Це не лише для пожежної безпеки, а й для поліцейського зручно. Буде один диспетчер для всіх. У нас поки нема поліцейського, але він вже пройшов конкурс і зараз проходить навчання. Завдяки спостереженню, я вважаю, у нас порушень стало менше. Це й поліція нам казала. Люди почали розуміти, що за всім наглядають, все під контролем. Це дуже дисциплінує. В принципі у нас найбільше правопорушення: якщо людина не у смітник викинула пляшку, а поряд поклала. У нас камери на школах, на дитячому садочку, біля будинків культури, навіть вздовж траси», – розповідає Микола Діхтенко.

Кабінет для поліцейського офіцера Андріївської громади

У разі потреби для поліцейського готові придбати житло, оскільки правоохоронець після навчання має працювати виключно на території громади. Андріївська ОТГ бере участь у пілотному проєкті «Поліцейський офіцер громади».

А от для Центру безпеки у громаді хочуть зробити машину-рятівник, аби допомагати тим, хто потрапив в аварію, відбуксувати автомобіль чи витягти худобу в разі потреби.

Ірина Мартинова, «Донеччина. ЗмІнИ»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies