Деяким студентам-чоловікам дозволили перетинати кордон під час війни

Відтепер академічна мобільність до закладів вищої освіти за кордоном за спеціальних умов доступна і для студентів-чоловіків. Вони можуть перетинати кордон під час повномасштабної війни. Відповідну постанову розробило Міністерство освіти України. Сьогодні, 2 квітня, її схвалив уряд, написав у своєму Telegram-каналі написав нардеп Олексій Гончаренко.

За словами нардепа, відтепер студенти-бакалаври віком від 18 до 22 років, які навчаються в університетах в Україні, зможуть виїжджати за кордон на стажування. Також виїхати за кордон зможуть магістри медичного, фармацевтичного та ветеринарного напрямку.

Пропозицію відновлення такої можливості раніше озвучували студенти Маріупольського та Сумського державних університетів під час зустрічей із президентом України Володимиром Зеленським.

«Академічна мобільність — можливість для студентів тимчасово виїхати за кордон для навчання чи стажування, щоб здобути нові знання та досвід. Для університетів — це також спосіб зміцнити партнерства з іноземними закладами. Через воєнний стан у програмах академічної мобільності нині беруть участь лише дівчата. І студенти неодноразово зверталися з цим питанням до президента», — написав міністр освіти Оксен Лісовий.

Хто зі студентів має право перетнути кордон під час війни

Студенти-чоловіки віком від 18 до 22 років за програмою академічної мобільності мають:

  • навчатися на денній формі в закладах вищої освіти України державної або комунальної форми власності;
  • здобувати освітній ступінь бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування);
  • не підлягати призову на військову службу під час мобілізації;
  • стати учасником академічної мобільності строком на 1 семестр.

Академічна мобільність — можливість учасників освітнього процесу навчатися, викладати, стажуватися чи проводити наукову діяльність в іншому закладі вищої освіти (науковій установі) на території України чи поза її межами (п.2 ч.1 ст.1 Закону України «Про вищу освіту»).

Читайте також: На сході України запущений новий освітній проєкт за трьома напрямками

Які документи потрібні студентам-чоловікам для виїзду за кордон

Для перетину кордону України студенти мають підготувати пакет документів. До нього входять:

  • е-квиток студента;
  • направлення від ЗВО;
  • засвідчена копія договору з іноземним університетом про прийняття на програму академічної мобільності;
  • військово-довідковий документ від ТЦК.

(Жодних особливих дозволів МОН не видаватиме).

Це рішення посприяє інтеграції України в європейський простір вищої освіти, відновить можливість усім студентам брати участь у програмах академічної мобільності, що дасть змогу здобувати нові знання і досвід, зазначили у МОН.

Читайте також: На Донеччині створять цифрові освітні центри для молоді


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies