Діти війни

1 серпня діти переселенців та АТОвців повернулися з Литви в Дніпро. Річне навчання в міжнародній гімназії Вільнюса стало можливим завдяки спільному проекту ДніпроОДА та консульства Литви у Дніпрі.

«Такі поїздки організуємо третій навчальний рік поспіль. П’ятнадцять восьмикласників із Дніпропетровщини та Луганщини провели десять місяців у міжнародній гімназії європейського зразка «Вільнюський дім литовців» – там навчаються діти з 20 країн світу. Для підлітків, яким в юному віці довелося багато пережити, це унікальна можливість побачити світ, познайомитися з однолітками з інших країн, а головне – отримати якісну європейську освіту. Трьом нашим відмінникам, до речі, вже запропонували продовжити навчання за поглибленою програмою», – зазначив очільник адміністрації області Валентин Резніченко.

Діти повернулися, сповнені вражень та емоцій. Майже рік навчання в європейській гімназії в центрі Вільнюсу, прогулянки столицею Литви, насичена розважальна програма, зокрема, на канікулах – спогадів учням вистачить надовго.

«Особливо вразив президентський палац, також запам’яталася виставка живопису. А ще були аквапарк, ковзанка, боулінг, дуже багато екскурсій – просто не перелічити», – поділився син загиблого бійця АТО Андрій Зозуля.

«Я б не змогла своєму синові організувати таку поїздку, тим більше, навчання за кордоном. Діти жили практично в центрі Вільнюса, в шикарних умовах, – розповіла переселенка з Донецька, багатодітна мати Наталя Казакова. – Така допомога постраждалим від війни сім’ям – найкраще, що можна було зробити для нас».

Зі своєї подорожі діти привезли не тільки спогади, але й плани на майбутнє.

«Ми всі швидко здружилися, – поділилася переселенка з Донецька Аліна Масолова. – Дуже вдячна всім, хто організував для нас цю поїздку. Я побачила Литву, як живуть європейці, і сама змінилася за цей рік. Планую вже восени продовжити навчання у Вільнюсі».

Спільний проект ДніпроОДА та консульства Литви у Дніпрі з навчання дітей переселенців і АТОвців у Вільнюсі продовжиться й у наступному навчальному році. Вже у вересні у Литву поїдуть ще 15 учнів.

А між тим, на першому поверсі ДніпроОДА закінчує свою роботу міжнародна виставка дитячих малюнків «Мій край – мій дім». Експозиція містить півсотні робіт хлопчиків та дівчаток із зони АТО, а також різних куточків країни та зарубіжжя. Мета – показати контраст між зображеннями та привернути увагу суспільства до дітей війни. Яскраві лелеки на жовто-блакитному тлі, зелені садиби та чорно-білі будинки – так діти бачать свій край та дім.

«Наприклад, малюнок дівчинки з Донеччини поділений на умовні частини «до» та «після». Одна яскрава, інша – чорно-біла», – розповіла співорганізатор виставки, керівник громадської організації «Сила майбутнього» Тетяна Гладкова.

Ідея виставки народилася у громадської організації «Словацько-український центр партнерства» під час гуманітарної місії до Маріуполя. Малюнки дітей вже побачили в Словаччині, Ужгороді, Вінниці.

У ДніпроОДА побачити виставку ще можна до вечора 2 серпня, а потім вона вирушить до Запоріжжя. Цією виставкою організатори хочуть підтримати дітей, які постраждали через війну на Сході, привернути увагу суспільства до цього питання.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies