Донеччина в вогні, роботу пожежних ускладнюють мінні поля

Четвертий тиждень в Донецькій області тримається надзвичайний рівень пожежної небезпеки. Горить все – житлові будинки, поля, лісосмуги, дачні кооперативи і навіть військові опорні пункти.

Спекотна погода і відсутність дощу протягом двох місяців спровокували велику кількість загорянь. Особлива небезпека криється в тому, що найчастіше пожежа виникає на замінованій території.

Так, вранці 20 серпня зайнялася трав’яна підстилка на горі Карачун. Вогонь швидко охопив лісові насадження на площі півтора гектара. Пожежні оперативно виїхали на місце, але загасити пожежу не було можливості, оскільки по периметру лісу встановлені попереджувальні таблички «Міни».

«На місці події перебували представники організації з гуманітарного розмінування« The HALO Trust», вони підтвердили наявність вибухонебезпечних предметів на території лісу, – написав на своїй сторінці в Фейсбуці голова Донецької облдержадміністрації Павло Жебрівський. – Підрозділи ДСНС на безпечній відстані здійснювали чергування на місці події, щоб не допустити поширення пожежі. Лише до ночі вогонь вдалося приборкати». Він уточнив, що пожежею було знищено 4 га змішаного лісу (півгектара верхового і три з половиною – низового). На площі 4,5 гектара вигоріла суха трава.

Декількома днями раніше, 17 серпня, пожежа бушувала біля мінних загороджень в районі КПВВ «Гнутове». Горіла суха трава на відкритій території, полум’я дуже швидко росло і наближалося до житлових будинків та пункту пропуску. За інформацією прес-служби ГУ ДСНС в Донецькій області, велику загрозу становило те, що місцевість, де сталася пожежа, межує з мінними загородженнями. Керівник гасіння пожежі прийняв рішення про залучення додаткових сил і засобів, що дозволило не допустити поширення полум’я на житло місцевих жителів. Вогнем було знищено 4,5 га сухої трави. На щастя, обійшлося без постраждалих.

Як зазначив губернатор з посиланням на інформацію керівника ГУ ДСНС в Донецькій області Миколи Ільченка, в умовах підвищеної пожежонебезпеки рятувальники мобілізують всі свої ресурси і резерви, залучають до підвозу води для гасіння пожеж сільськогосподарські та комунальні підприємства. Якщо в один і той же час відбувається кілька пожеж в різних місцях, то відповідно пожежні розрахунки направляють туди, де пожежа найбільший, або він може загрожувати життю людей.

«Пожежні машини в гаражі не заїжджають, працюють фактично цілодобово: тільки повернулися – знову мчать за викликом», – процитував глава області слова Миколи Ільченка.

Всього з початку року в екосистемах Донецької області виникло 82 пожежі на площі 342,91 га (в минулому році – 387 пожеж на площі 598,3 га). В цілому по області з початку року зафіксовано 3147 пожеж (у 2016 році ця цифра становила 2683).


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies