Донецька область забезпечена вакцинами, але захворюваність на кір зростає

Лише за останній тиждень на кір захворіли три дитини. Всього з початку року в Донецькій області небезпечну інфекційну хворобу виявлено у 290 людей, з них 176 дорослих і 114 дітей. Такі дані навів заступник начальника управління організації та розвитку медичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я ДонОДА Олександр Педенко під час брифінгу в РТРК “Регіон Донбас”.

За його словами, в країні вже другий рік триває епідемія кору, хвороба унесла чимало людських життів. В цілому по Україні протягом 7 місяців на кір захворіли понад 27 тисяч осіб. Що стосується захворюваності на кір у Донецькій області, то Олександр Педенко вважає, що тут діють два фактори. По-перше, значно вплинули поїздки дітей під час зимових і літніх канікул до регіонів, де спалахнула хвороба. По-друге, ситуацію погіршує безпечне ставлення людей до вакцинації.

“Всі центри первинної медичної допомоги, як міські, так і районні, забезпечені вакцинами від кору. Наказом МОЗ ними дозволено проводити щеплення не тільки дітям, а й дорослим, які мали контакт із хворою людиною. Загалом зараз ми маємо в достатній кількості всі вакцини, які передбачені загальноукраїнським календарем щеплень. Відповідно охоплення населення вакцинацією в Донецькій області вище ніж середній показник по країні “, – зазначив Педенко.

Водночас час склалася незадовільна ситуація з охопленням щепленнями проти дифтерії. У 2017 році проти дифтерії й правця вакциновано 70% дітей у віці до 1 року, 86% дітей до 6 років, 75% підлітків до 16 років та 58% дорослих. Олександр Педенко нагадав, що дорослі повинні щепитися у віці 26 років та кожні наступні 10 років.

“Долучення до щеплень дорослих – найбільш болісна проблема. Багато людей вважає, що дифтерія є майже міфічною хворобою, з якою неможливо зустрітися. Інші налякані фактом самої ін’єкції, можливістю поствакцинальних реакцій, відомостями про “погані” вакцини. В результаті в нас щорічно зростає прошарок населення, який немає імунітету від дифтерії. Тому складаються умови до епідемічного розповсюдження небезпечної хвороби”, – підкреслив Олександр Педенко.

Наразі в Україні обов’язковою є вакцинація дітей від 10 небезпечних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту. Вакцини держава надає безкоштовно, також безкоштовною є процедура щеплення в комунальних закладах. У Донецькій області, як і по всій країні, використовуються перевірені та ліцензовані вакцини від різних виробників. Вакцина БЦЖ – Болгарія, АКДС, АДСМ (для дорослих і підлітків) та від гемофільної інфекції – Індія, вакцина від кору, краснухи, паротиту – Словенія, від гепатиту – Китай, від поліомієліту – європейського виробництва. Батьки можуть щепити своїх дітей іншими вакцинами, які пройшли перевірку в Україні, також у приватних медичних закладах.

Невдовзі мешканці Донецької області зможуть пройти вакцинацію від грипу. Це не обов’язкове щеплення, а лише рекомендоване напередодні епідемії. Тому безкоштовною вакцинацією забезпечені окремі групи населення з групи ризику, коштом місцевих бюджетів. Усі інші повинні купувати вакцину за власний кошт. Як і в минулі роки, в регіон буде поступати вакцина французького виробництва “Ваксігрип”. Коштуватиме вона приблизно 200 гривень. Пройти щеплення від грипу можна через свого сімейного лікаря.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies