Дороги місцевого значення ремонтує та обслуговує ОДА

На Дніпропетровщині шляхами загального користування місцевого значення віднині опікується не Державне агентство автодоріг України «Укравтодор», а ДніпроОДА. Обласні та районні дороги змінили балансоутримувача з початку 2018 року. Цьогоріч на їхній ремонт з Держбюджету мають виділити майже 500 млн грн. Про це повідомив радник голови ДніпроОДА Юрій Голик.

«Реформа децентралізації, ініційована Президентом України Петром Порошенком, торкнулася й системи управління дорожнім господарством. Вперше за роки незалежності України балансоутримувачами доріг загального користування місцевого значення стали облдержадміністрації. Зокрема, на баланс ДніпроОДА «Укравтодор» передав понад 6 тисяч кілометрів обласних та районних шляхів, які перебували в занепаді не одне десятиліття. Тепер відповідаємо за їхній ремонт, обслуговування та утримання», – зазначив радник голови ДніпроОДА Юрій Голик.

Фінансування ремонту – за рахунок коштів Дорожнього фонду. Розподіл грошей між областями – пропорційно протяжності доріг, які знаходяться на балансі ОДА.

«Цьогоріч на ремонт місцевих доріг очікуємо з Держбюджету майже 500 мільйонів гривень. Наступного року ця сума має збільшитися до 900 мільйонів, а у 2020-му – до 1,2 мільярда», – розказав радник.

Загалом на баланс ДніпроОДА перейшли 865 обласних та районних доріг.

Наразі на балансі Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області залишилися більше півсотні автошляхів державного значення – міжнародні, національні, регіональні та територіальні – загальною довжиною майже 3 тисячі км.

Обласні автодороги з’єднують обласний центр з іншими населеними пунктами в межах регіону. До районних належать дороги, що пов’язують районні центри з іншими населеними пунктами у межах району.

За словами Юрія Голика, наразі вже почались роботи в пгт Кринички, в с. Межирічі, в м. Камянському. Виконання робіт заплановано від кінця квітня до червня. Гарантії на дороги вимагають строком на 5 років.

Щодо доріг, за стан яких відповідає облавтодор, радник очульника ДніпроОДА Брій Голик зазначив так:

«Ми не прихильники ямкового ремонту трас державного значення силами Облавтодору, але командуємо їм не ми, а Укравтодор, у якого необхідного обсягу фінансування, щоб забезпечити всі траси капітальним ремонтом, на жаль, немає. Тому, і в цьому році теж пару сотень мільйонів гривень Облавтодор отримав від Укравтодору на «ямковий ремонт».

Ми довго думали що з цим робити і зрозуміли, що можемо зробити лише дві речі:

  1. Порекомендувати Облавтодору закладати на дорогах не ями, а карти, що мають форму квадрата або прямокутника (у внутрішній інструкції це прописано як чотири прямих кута).

Наприклад в Китайгороді така карта буде метрів 500 в довжину і шириною у всю дорогу.

  1. Порекомендувати Облавтодору взяти в оренду максимум техніки – фрезерні дорожні установки і механізми – в будь-яких кількостях і на ринкових умовах, з людьми або без. Тому що тим мотлохом, який є у Облавтодору можна тільки орати на полях і то не на всіх.

Приносимо вибачення у всіх водіїв, тим більше, ми теж їздимо самі за кермом, за стан трас Укравтодору в області. Повірте, ми «з штанів вистрибуємо», щоб привести в порядок і те, що нам не підпорядковується.

Наше особисте завдання на цей рік – капітально відремонтувати максимум кілометрів трас Укравтодору в області. А Облавтодору давайте допоможемо. Вони стараються».

В підтвердження серйозності своїх слів, Юрій Голик тим, хто готовий здати Облавтодору в оренду техніку, надав два телефони:

+380 (67) 465 00 08

+380 (67) 567 66 21

Оплату за оренду ДніпроОДА гарантує.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies