«Доступне житло» не по кишені переселенцям і учасникам АТО, – народний депутат

Держава не вживає дієвих заходів, спрямованих на допомогу внутрішньо переміщеним особам та учасникам бойових дій на Донбасі. Прийняті закони про доступне житло та пільгове іпотечне кредитування не підкріплені бюджетним фінансуванням, також не досконально опрацьовано механізм участі пільговиків в державних програмах. Про це на прес-конференції в Антикризовому медіа-центрі повідомила народний депутат України Наталія Веселова.

Закон передбачає придбання житла ВПЛ і учасникам антитерористичної операції на умовах 50/50 (50% платить людина, а 50% платить держава) або пільгові іпотечні кредити під 7% річних. Здавалося б, непогані умови. Однак нардеп впевнена, що це не допоможе поліпшити житлові умови цим категоріям громадян.

«У законі заклали норму, згідно з якою вартість житла розраховують з урахуванням коефіцієнта населеного пункту. Наприклад, в Києві коефіцієнт дорівнює 1,75, а в Слов’янську – 1,25. При такому підході вигідніше купити квартиру в столиці, або за повну вартість придбати житло на вторинному ринку», – говорить Наталія Веселова.

Але навіть якщо знайдуться бажаючі викласти значну суму у вигляді своєї 50-відсоткової частки за квартиру в новобудові, то не факт, що держава оплатить свою частину. «У нас зареєстровано близько 1,5 мільйона переселенців і 300 тисяч учасників АТО. При цьому на програму «Доступне житло» в проекті бюджету закладено всього 30 мільйонів гривень. Цього не вистачить навіть на будівництво одного житлового будинку. Тому я разом з групою депутатів підготувала бюджетні пропозиції на збільшення суми хоча б до 1 мільярда гривень. За нашими розрахунками, це допоможе забезпечити житлом 3 тисячі сімей», – пояснила Наталія Веселова.

За словами народного депутата, одночасно з програмою співфінансування необхідно будувати соціальне житло для малозабезпечених громадян з числа переселенців і учасників АТО. «Але поки держава лише декларує турботу про громадян, які постраждали внаслідок бойових дій на Сході України, – констатувала Веселова. – Така недалекоглядність істотно гальмує процес реінтеграції Донбасу і ще більше посилює демографічну кризу в країні».

Ці та інші проблеми парламентарка обговорювала з донорськими та гуманітарними організаціями на конференції «Україна. Забута криза в Європі?», що нещодавно відбулася у Берліні. «Міжнародні донори готові нам допомагати, але за умовою, що український уряд нарешті визначиться з основними напрямками підтримки вимушено переміщених осіб і учасників АТО та буде здійснювати реальну, а не декларативну допомогу», – зазначила Наталія Веселова.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies