Дві громади Донеччини отримають міжнародну підтримку для удосконалення адміністративних послуг

Сіверська міська об’єднана територіальна громада та місто Дружківка стали партнерами Програми «U-LEAD з Європою» з питань покращення якості адміністративних послуг. Загалом в Україні допомогу у модернізації існуючих ЦНАПів та створенні нових нададуть 125-ти громадам. Про це повідомляє Донецький регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

Конкурсний відбір

Підтримуючи реформу децентралізації в Україні, Програма «U-LEAD з Європою» запропонувала громадам комплексний підхід щодо функціонування Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів). Він включає облаштування приміщення, дизайнерські рішення, техніку, програмне забезпечення, меблі, кадрову підтримку. Допомога Прогами поширюється як на ОТГ, так і на громади, котрі перебувають в процесі об’єднання.

Відбір громад на 2020 рік для надання допомоги у модернізації та створенні ЦНАПів відбувся вже вчетверте. У цьому раунді команда напрямку з покращення якості адміністративних послуг Програми «U-LEAD з Європою» отримала 179 заявок, які надійшли з усіх регіонів України. З них було відібрано 150 для подальшого аналізу.

Щоб зробити остаточні висновки, експерти відвідали кожну громаду. Результатами цих візитів стали розробка та затвердження технічних завдань, а також розподіл обов’язків між Програмою та громадою. Але ж не для всіх бажаючих – цього року підтримку у модернізації та створенні ЦНАПів отримають 125 громад у 24 областях України. Серед них дві – в Донецькій області.

Результати конкурсного відбору

Сіверська ОТГ і Дружківка матимуть належні ЦНАПи

На Донеччині методичну та інституційну підтримку отримають Сіверська ОТГ і місто Дружківка. В цих містах вже функціонують Центри надання адміністративних послуг, які потребують вдосконалення.

У Дружківці оновлений ЦНАП з’явився в 2017 році. Також у місті функціонують мобільні ЦНАПи для наближення надання адмінпослуг мешканцям навколишніх селищ. Мобільний ЦНАП відвідує населені пункти за гнучким графіком залежно від потреб споживачів, заощаджуючи їх час та кошти. Для цього у Дружківському ЦНАПі придбано спеціальний автомобіль-трансформер (див. на фото вище), його закупили за державні гроші минулого року. Завдяки підтримки Програми «U-LEAD з Європою» громада отримає можливість покращити якість надання адміністративних послуг у ЦНАПі.

У Сіверській міській ОТГ Центр надання адміністративних послуг формально створений, проте в ньому поки що не проведено реконструкцію. Також громаді потрібен мобільний ЦНАП.

ЦНАП Сіверської ОТГ потребує реконструкції

За повідомленням Донецького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою», в 2018 році до другого раунду відбору для покращення якості адмінпослуг потрапили сім громад з Донецької області. Це Торецьк, Мирноград, Новогродівка, Вугледар, Часів Яр, Шахівська та Соледарська ОТГ. Протягом року вони отримували підтримку від Програми «U-LEAD з Європою». Співробітники пройшли навчання та тренінги, відвідали інші області України, де функціонують модернізовані ЦНАПи.

Для розвитку мережі ЦНАПів та удосконалення їх роботи Програма «U-LEAD з Європою» використовує системний підхід, впроваджуючи сучасні технології і стандарти європейського рівня.

Світлана Денисенко, «Донеччина. ЗмІнИ»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies