Двозонні лічильники електроенергії: як встановити, навіщо призначені та скільки коштують

Дієвий засіб економії на послугах енергопостачання – це встановлення двозонного лічильника. Такий прилад обліку окремо фіксує споживання електроенергії вдень та вночі. Тобто з 11 години вечора та до 7 години ранку є можливість сплачувати за електроенергію з 50-відсотковою знижкою. Залишається розібратися, як встановити двозонний лічильник, скільки коштує такий прилад та чи скоротяться витрати на електроенергію з його допомогою.

Що таке нічний тариф

Наразі в Україні діє, так званий, нічний тариф: за використану електроенергію вдень треба сплачувати по звичайному тарифу, вночі – вдвічі дешевше. Звичайний лічильник не може окремо враховувати споживання електроенергії в різні періоди доби. Отже, встановлення такого лічильника буде вигідним тим, хто:

  • має систему електричного опалення;
  • в нічний час користується електричними обігрівачами;
  • має налаштовані на роботу на нічний чи ранковий час електричні прилади – бойлер, пральну машину, мультиварку, систему кондиціонування повітря та інші.

При цьому багато електроприладів можна програмувати: за бажанням пральна машина чи мультиварка почнуть працювати, наприклад, о шостій ранку. До того ж, встановивши спеціальну автоматику чи таймер-розетку можна запрограмувати включення чи виключення будь-якої техніки: кондиціонера, обігрівача, бойлера, телевізора. Спеціалісти запевняють, що двозонні лічильники слід встановлювати при нічному споживанні електроенергії в 30-50% від загального споживання. В такому випадку лічильник двозонний швидко себе окуповує. Адже ціна електроенергії з двозонним лічильником хоч і залишається на тому ж рівні. Але застосовуваний коефіцієнт дозволить заощаджувати вдвічі.

Двозонні лічильники електроенергії: ціна встановлення

Звичайні лічильники не можуть окремо враховувати денне та нічне споживання електроенергії. Тож при бажанні сплачувати за нічний тариф вдвічі менше – треба замінити лічильник. Є різні моделі, вартість яких залежить від способу підключення та класу напруги. Та перш ніж придбати лічильник, слід з’ясувати у місцевій енергопостачальній компанії, з якими лічильниками вони працюють та які радять купувати.

До початку робіт варто з’ясувати вартість двозонного лічильника, щоб вірно прорахувати можливу економію коштів.

Наприкінці 2016 року двозонний лічильник коштував 1500 гривень. Приблизно в таку ж суму він обійдеться і зараз

Головне – встановити та підключити його. Тож слід:

  • Прийти в енергопостачальну компанію та написати заяву про бажання зміни/підключення лічильника.
  • Придбати лічильник. Пропозицій, де купити двозонні лічильники електроенергії – маса. Але радимо робити це в спеціалізованих магазинах. І купувати саме ті лічильники світла, з якими працюють спеціалісти місцевої енергопостачальної компанії.
  • Далі треба зрозуміти, як перевірити двухзонний лічильник. Для цього слід віднести його для параметризації (програмування). За кілька днів отримати відповідний акт.

Вартість параметризації

Так виглядає протокол про проведену параметризацію та перевірку програмної конфігурації багатотарифного приладу обліку електроенергії.

  • Оплатити вартість послуг з заміни лічильника. Ця сума буде коливатися в залежності від місця встановлення. В квартирі достатньо лише замінити сам прилад споживання. В приватному будинку лічильник, зазвичай, виносять на фасад будинку. При цьому вся електрика та пов’язані з нею ремонтні роботи повинні проводитися спеціалістами з дотриманням вимог безпеки.

Вартість цього етапу робіт буде значно коливатися в залежності від типу помешкання – квартира чи приватний будинок. А також додаткових послуг, як в цьому випадку, з заміною дроту.

  • Узгодити дату та час заміни лічильника.
  • Приїхати до енергопостачальної компанії з Актом встановлення нового приладу обліку та підписати Договір про користування електричною енергією. 

Залишається раз в місяць знімати показання лічильника (окремо за денний та нічний час, адже вартість нічного тарифу електроенергії буде вдвічі меншою) та сплачувати за спожиті послуги. До речі, останнє зручно робити безпосередньо в особистому кабінеті на сайті:

В особистому кабінеті зручно самостійно вносити показання лічильника, відслідковувати витрати та сплачувати за спожиту електроенергію.

Підсумки: чи варто встановлювати двозонний лічильник

Нічні електролічильники – це не засіб економії електроенергії. Такий пристрій тільки дозволяє враховувати споживання електроенергії вдень, за яку сплачується по звичайному тарифу. Та споживання електроенергії з 11 вечора до 7 години ранку – за цей обсяг квт електроенергії буде нараховуватися вдвічі менша плата. Встановлення двозонного лічильнику може стати гарним засобом економії коштів. Особливо, якщо пристосувати роботу електроприладів у “вигідні” години. Для цього треба налаштовувати автоматичне включення, навіть через розетку-таймер, побутових приладів у час дії нічного тарифу. Отже доцільність встановлення двозонного лічильника кожен вирішує для себе самостійно. Експерти радять спочатку порахувати, скільки енергії використовується вночі, щоб зрозуміти – чи вдасться заощаджувати з таким лічильником по діючому тарифу. І за скільки місяців чи років він себе окупить.

Наталія Боровська, «Донеччина. ЗмІнИ»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies