Екопроекти Дніпропетровщини

DCIM100MEDIADJI_0019.JPG

У Дніпропетровській області тривають роботи з реалізації екопроектів, зокрема, з нормалізації водного балансу. Про останні виконані два проекти повідомляє прес-служба ДніпроОДА.

Один з них – в Кривому Розі. Завдяки його реалізації зо дві тисячі мешканців мікрорайону Веселі Терни у Кривому Розі врятували від підтоплень у будинках: тут розчистили існуючу водовідвідну систему та встановили нові водопропускні мережі.

«Цьогоріч реалізуємо близько двадцяти екопроектів, які зроблять комфортнішим життя понад ста тисяч наших мешканців. Зокрема, у Кривому Розі рятуємо від підтоплень у будинках цілий мікрорайон Веселі Терни, це дві тисячі жителів», – так, згідно повідомленню прес-служби ОДА, зазначив очільник адміністрації Дніпропетровської області Валентин Резніченко.

Мешканці Веселих Тернів страждали від підтоплень у домівках понад двадцять років. Весною та восени вода повністю заливала льохи й городи. Усе через несправну водовідвідну систему. Нині її відремонтували.

«Розчистили майже чотири кілометри каналів, які відводять талу та дощову воду. Для зниження рівня ґрунтових вод проклали закриту дренажну мережу. Нині основні роботи виконані, залишився лише благоустрій», – розповів представник підрядної організації Сергій Заднепряний.

Води у будинках місцевих мешканців більше немає.

«У підвалі тринадцять сходинок – і всі в воді. Так раніше було у нас в будинку. Тепер сухо», – поділилася мешканка Веселих Тернів Руслана Бондаренко.

«Раніше вода у погребі була постійно, навіть будинок відсирів. Тепер такої проблеми немає», – зазначила мешканка Веселих Тернів Світлана Саричева.

Загалом від підтоплень врятували близько 300 домівок.

Ще один проект – відновлення гідрологічного режиму річки Піщанка у селі Орлівщина Новомосковського району. Її розчистили, під залізничним насипом зробили проточний канал – тепер вода не буде застоюватися. Проект врятує від підтоплень домівки понад тисячі місцевих мешканців.

«Приводимо до ладу екосистему Дніпропетровщини – розчищаємо річки, ліквідуємо підтоплення, знижуємо промислові викиди», – наголосив голова ДніпроОДА Валентин Резніченко.

Ще минулого року руслом річки Піщанка можна було пройти, не замочивши ніг. Очерет закривав всі береги, потоку як такого не було. Натомість навесні тала вода заливала городи та домівки місцевих. Тепер ситуація змінилася. У 2016 році ДніпроОДА розчистила близько двох кілометрів річки в селі Орлівщина. З води витягли більше ста тисяч кубометрів мулу.

«Головним завданням цього проекту була ліквідація підтоплень – його виконали. Річка тепер стала проточною, весняна повінь більше, ніж тисячі мешканцям Орлівщини не загрожує», – розповів сільський голова Віктор Гаценко.

Біля річки облаштували пологі береги та зробили кам’яну відмостку.

«Хіба тут річка раніше була? Все заросло, гадюки повзали. А тепер, коли розчистили можна відпочити, рибу половити. До нас приїжджають з Дніпра й Новомосковська. Нам тут дуже подобається», – поділився місцевий мешканець Сергій Мігрін.

Загалом на Дніпропетровщині втілюють в життя близько двадцяти екологічних проектів, покликаних покращити життя майже ста тисяч людей.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies