Фінансова та екологічна прозорість видобувної галузі. Проблеми Донеччини

Як збільшити надходження до місцевих бюджетів від видобувної галузі, як здійснювати екологічний моніторинг та контролювати використання екологічних коштів – такі питання підіймалися на тренінгу в Антикризовому медіа-центрі.

Тренінг на тему «Особливості збору та поширення інформації щодо результатів екологічного та фінансового моніторингу» провели експерти ГО «НОВА Енергія». Були присутні представники громадськості, регіональних неурядових організацій та ЗМІ з Донецької і Луганської області.

«Згідно Конституції України, надра та природні ресурси є власністю народу, але влада забуває про це, дозволяючи збагачуватись окремої купки власників копалин та свердловин. Щоб уникнути корупції, потрібно забезпечити прозорість в цієї сфері. Україна долучилася до Ініціативи прозорості видобувних галузей, що має на увазі розкриття доходів від компаній нафтогазового, вугільного та залізорудного секторів. Дані про платежі в бюджет повинні оприлюднюватися в щорічних звітах», – повідомив голова Ради Громадської організації «НОВА Енергія» Віталій Филенко.

За його словами, одним із найбільш вагомих податків, що сплачується видобувними компаніями, є рентна плата за користування надрами. Сьогодні вона в повному обсязі зараховується до державного бюджету. При цьому регіони, де безпосередньо ведеться видобуток, мають низку екологічних та інфраструктурних проблем, пов’язаних з роботою цих підприємств. Тому впроваджено зміни до законодавства, які зможуть поліпшити ситуацію.

«Починаючи з 1 січня 2018 року, 5 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату залишатиметься в регіонах, – зазначив Віталій Филенко. – Ці кошти повинні бути спрямовані на вирішення екологічних питань, поліпшення інфраструктури, підвищення енергоефективності та стимулювання економічної діяльності в регіонах».

Не менш важливо здійснювати контроль за так званими «екологічними» податками – тобто аналізувати джерела надходження коштів до місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища та їх прозоре використання.

Як повідомила фахівець у галузі промислової екології та охорони навколишнього середовища Ліна Плющакова, екологічні питання регіонів повинні вирішуватися комплексно. Спочатку визначаються зони і агломерації, на які здійснюється негативний вплив промисловості, потім встановлюються точки контролю атмосферного повітря та розробляється програма моніторингу, яка дозволяє отримати й зіставити відносно порівняні дані.

«Нажаль, в Донецький області відсутній комплексний підхід, екологічні кошти використовуються без консультацій з громадськістю, не існує пріоритетних напрямків поліпшення стану навколишнього середовища, – підкреслила еколог. – Тому у нас гроші з фондів охорони навколишнього природного середовища спрямовуються переважно на благоустрій парків та придбання коштовного, але непрактичного обладнання. Створюється таке враження, що обласна влада не працює над вирішенням екологічних проблем регіону, а просто освоює кошти».

Ліна Плющакова розповіла учасникам тренінгу, як отримувати необхідні дані про використання екологічних коштів з відкритих джерел та шляхом запитів до розпорядників інформації.


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies