Гасять пожежі, знешкоджують боєприпаси, допомагають людям вижити – рятувальники Донеччини несуть службу в екстремальних умовах

Від початку повномасштабної війни, яку росія розв’язала проти України, рятувальники Донеччини працюють практично у режимі нон-стоп. Вони завжди напоготові – під обстрілами, у самих гарячих (у прямому сенсі цього слова) точках. Щодня гасять пожежі, розміновують території, розбирають завали та рятують життя людей.


Співробітникам Державної служби з надзвичайних ситуацій довелося переформувати свою роботу та швидко навчитися працювати в умовах війни. Та й виклики стали важчими: більше загиблих і постраждалих, більше руйнувань, більше пожеж.

До того ж додалася гуманітарна складова. Рятувальники залучені до евакуації людей з небезпечних місць, також підвозять воду, генератори та продукти харчування до населених пунктів, де внаслідок бойових дій відсутні можливості життєзабезпечення.

Хлопці гасять, а вони гатять

На Донеччині зараз дуже гаряче. Майже по всій території не вщухають обстріли, від них постійно спалахують пожежі. Тож здебільшого рятувальникам все ж доводиться виконувати свої професійні обов’язки – гасити пожежі, що виникають після обстрілів, та ліквідовувати наслідки ворожих бомбардувань.

Часто обстріли повторюються саме під час ліквідації пожежі або під час визволення людей з-під завалів. У такі моменти хлопці мають лічені хвилини, щоб сховатися самим та сховати потерпілих.

Так, наприкінці квітня під час щільного обстрілу міста Лиман снаряд влучив у газопровід. Сталася його розгерметизація та горіння. «На місце події негайно були направлені рятувальні підрозділи Лиманщини. Під час гасіння пожежі стався повторний обстріл, внаслідок якого командир відділення 95 Державної пожежно-рятувальної частини отримав осколкові поранення ноги», – розповіли у пресслужбі Головного управління ДСНС у Донецькій області.

За даними ДСНС, третина всіх возгорянь зараз спричинена обстрілами. Кількість пожеж у березні-квітні збільшилась на третину у порівнянні з 2021 роком. Часто вони дуже масштабні. Щодоби на території Донеччини виникає до десяти пожеж.

Розмінування – початок великої роботи

Ще один вкрай небезпечний напрямок роботи для рятувальників – це розмінування. Внаслідок російського вторгнення Україна стала однією з найбільш замінованих країн.

Причому зараз доводиться мати справу з іншими видами боєприпасів – касетними. Вони на вигляд невеликі, але їх руйнівна сила дуже висока та дуже широкий діаметр ураження.

За повідомленням пресслужби ДСНС Донеччини, лише за одну добу, 4 травня, піротехнічними підрозділами було виявлено 52 одиниці вибухо-небезпечних предметів, а саме: бойова частина «Точки-У», 4 протитанкові міни, 47 одиниць осколково-фугасних суббоєприпасів. Те, що залишають після себе російські загарбники, розміновувати треба буде роками.

Рятувальники евакуюють, годують і будують

Допомога людям, які страждають від війни – не менш важлива сфера роботи управління ДСНС Донеччини. Щоб уникнути гуманітарної катастрофи, рятувальники задіяні у розвантаженні та у доставці гуманітарної допомоги людям, які залишаються у своїх домівках в небезпечних районах області. Кількість тон води, що була привезена в населені пункти, обчислюється тисячами кубометрів.

Не менш важлива місія – супровід гуманітарних коридорів та евакуація людей. Рятувальники допомагають доправляти громадян до проміжних пунктів, де вони можуть знайти тимчасовий прихисток і далі виїхати у безпечні регіони.

З початку війни з населених пунктів Донецької області рятувальники допомогли евакуювати декілька тисяч людей, серед яких багато осіб з обмеженими можливостями.

Рятувальникам доводиться працювати ще й будівельниками – виконувати ремонт пошкодженого житла. Ось недавній приклад. Внаслідок ворожого обстрілу міста Добропілля значно постраждав житловий сектор. У багатоповерхівках були вибити вікна, пошкоджені простінки. Рятувальники Донеччини прийшли на допомогу людям та позабивали вікна, які вилетіли внаслідок вибухової хвилі або прямого влучення осколків.

Світлана Денисенко, «ЗмІнИ. Схід»

Фото: Головне управління ДСНС у Донецькій області


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies