Іллінівська сільська громада створила власний ЦНАП

Восени поточного року в Іллінівській громаді відкрили Центр надання адміністративних послуг. Відтепер 276 адміністративних та соціальних  послуг жителі сільської громади можуть отримати в одному місці і вже чекають, коли в селі можна буде оформити паспорт.

Діяли власними силами

Іллінівська сільська громада декілька разів подавала проєкти на фінансування ЦНАПу в державні та міжнародні організації, але отримати підтримку їй не вдавалось. Вирішили діяти самостійно. У вільному приміщенні адміністративної будівлі, під одним дахом з сільською радою, за гроші місцевого бюджету зробили ремонт, закупили меблі. Раніше тут базувалась сільська амбулаторія, яка переїхала на нове місце.

За словами секретаря Іллінівської сільської ради Валентини Троян, на ремонт витратили майже 200 тис. грн. Активні роботи розпочали з весни, оргтехніку закупили трохи раніше. З 1 жовтня Центр адмінпослуг почав приймати відвідувачів. Через карантинні норми – за попереднім записом.

«За досвідом ми їздили до своїх сусідів – у Шахівську сільську громаду. Там вже працює Центр адмінпослуг. Нам допомагали з відкриттям, радили та консультували. Ми й зараз звертаємось до них з різними питаннями», – каже Валентина Троян.

Адмінпослуги для місцевих жителів

У Іллінівському Центрі адмінпослуг ведуть прийом громадян три адміністратори, віддалене робоче місце створене в селі Катеринівка. Тут є вакансія реєстратора – на цю посаду треба витримати багато умов від Мінюсту. Коли з’явиться реєстратор, то в ЦНАПі зможуть проводити реєстрацію нерухомого майна.

Оксана Торопенко у ЦНАПі реєструє місце проживання. Це одна з найбільш популярних послуг у Центрі. Вона проводить екскурсію та показує, які умови створені для робітників та відвідувачів. Документи приймають через єдине вікно, послуги надаються у комплексі. Це означає, що людині не треба ходити кабінетами та чекати прийому від різних спеціалістів.

Усього за перший місяць роботи ЦНАПу надали 270 послуг місцевим жителям. Разом з усілякими довідками – аж 2700.

Реєстрація місця проживання, довідка про склад сім’ї, довідки для пільг та субсидій, витяг з Держгеокадастру, путівки на оздоровлення дітей – це найпопулярніші послуги в Іллінівському ЦНАПі.

Витяги з реєстрів – без поїздок до міста

Світлана Афанасенко – керівниця відділу ЦНАП в Іллінівській громаді. До створення громади 30 років працювала на посаді секретаря сільської ради. У селах саме секретар надає багато адміністративних послуг, послуг РАГС та нотаріату. Тому ця робота для Світлани повністю знайома.

“За витягом з Держгеокадастру раніше треба було їздити в сусідню Костянтинівку – це місто було райцентром.  Відтепер послуга надається на місці. Також до райцентру їздили за посвідченням багатодітної сім’ї. Тепер ми повністю надаємо цю послугу – від заяви до видачі самого посвідчення”, – розповідає Світлана Афанасенко.

У Центрі адмінпослуг встановлений термінал, сплатити за послугу можна карткою. Переважна більшість послуг – безкоштовна. Найдорожча – це витяг з Держгеокадастру, коштує близько 180 грн.

Серед планів – закордонні паспорти

Іллінівська громада йде до того, щоб оформлювати паспорти в своєму ЦНАПі.  Поки за цією послугою місцеві жителі їздять або до Костянтинівки, або до Шахівської громади.

Для того, щоб закордонні та внутрішні паспорти оформлювали в Іллінівському ЦНАПі, треба закупити меблі та оргтехніку, отримати спецзв’язок з Державною міграційною службою та виконати цілий перелік спецумов. Громада готова й далі подаватись на проєкти, щоб мати можливість посилити ресурси місцевого ЦНАПу.

Ольга Нікуліна, «ЗмІнИ.Схід»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies