Карети швидкої допомоги передали від Швейцарії для лікарень Донеччини та Харківщини

Нові, сучасні та такі необхідні для постраждалого сходу України – п’ять добре обладнаних карет швидкої допомоги вже прямують до місць призначення. Автівки від Швейцарії розподілили між наступними закладами охорони здоров’я: Обласний перинатальний центр Краматорська; Центр первинної медико-санітарної допомоги №1 Краматорської міської ради; Український медичний центр акушерства, гінекології та репродуктології Міністерства охорони здоров’я України Харкова; Лікарня ХелпМед Харкова.

Урочиста передача автівок відбулася 13 квітня на транспортному майданчику у Київській області у присутності представників Посольства Швейцарії в Україні, місцевих адміністрацій Донеччини та Харківщини, медичних закладів та громадської організації «SMARTA» з Краматорська, яка ініціювала цільову допомогу постраждалим регіонам.

Швейцарська підтримка України

У вітальній промові заступник Голови Місії Посольства Швейцарії в Україні Альваро Боргі зазначив, що такого обсягу допомоги Швейцарія не надавала ще жодній країні світу. Він наголосив, що міжнародна співпраця обох країн бере початок з 1990-х років і залишатиметься пріоритетом і надалі.

«З лютого 2022 року до сьогодні ми спостерігаємо неймовірний прояв солідарності з боку громадян Швейцарії, громадянського суспільства, швейцарського приватного та державного секторів. І для нас є важливим, щоб допомога, яку ми надаємо, відповідала запитам тих, хто її потребує. Швейцарія оперативно реагує на цільові та актуальні гуманітарні потреби українського суспільства. І запит від ГО «SMARTA» на автівки для медичних закладів Донеччини та Харківщини був саме таким», – зауважив Альваро Боргі.

Президентка ГО «SMARTA» Лілія Кісліцина та заступник Голови Місії Посольства Швейцарії в Україні Альваро Боргі

Російська військова агресія проти України все ще триває. Цілеспрямоване руйнування цивільної інфраструктури, в тому числі й медичних закладів, призводить до величезних гуманітарних потреб. Швейцарія продовжує надавати довгострокову допомогу Україні.

Зокрема, щоб підтримати постраждале від конфлікту населення, Цюріх та кантон Базель-Штадт у Швейцарії профінансували закупівлю автомобілів швидкої допомоги, виділивши 500 тисяч та 225 тисяч швейцарських франків відповідно.

Швейцарська агенція розвитку та співробітництва забезпечує закупівлю і транспортування автомобілів та координує всі процеси через Посольство Швейцарії в Україні. Загальна вартість уже наданої Швейцарією допомоги Україні з початку повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 року становить понад 270 мільйонів швейцарських франків.

У фокусі – здоров’я жінок та дітей

Протягом 2022 року в Донецькій області відбулось майже 3000 пологів. Вже цього року на світ з’явились 337 нових українців і українок. Попри обстріли, руйнування медичних закладів та пошкодження медичного транспорту, сфера охорони здоров’я продовжує працювати. Втім, потребує підтримки.

«Захист прав жінок, зокрема, їх репродуктивного здоров`я – основний напрямок діяльності організації. Впроваджуючи цю ініціативу за потужної підтримки Швейцарії, громадські активістки мали на меті допомогти насамперед жінкам, які продовжують народжувати попри війну», – зауважила президентка ГО «SMARTA» Лілія Кісліцина.

За останні роки організація реалізувала низку соціально-значимих проєктів у сфері протидії дискримінації жінок на ринку праці. А також долучилися до створення перинатального центру ІІІ рівня на Донеччині.

Після вторгнення росії організація зосередилася на наданні гуманітарної допомоги сходу України: тони гуманітарних вантажів з продуктами, гігієною, ліками, генераторами, павербанками та іншим необхідним відправлені до громад Донеччини, до громад, які приймають переселенців, до закладів для літніх людей. До лікарень Краматорська доставили ліки та медичне приладдя (милиці, візки та інше), а також транспорт для підвищення мобільності медичних послуг на сході.

Директор Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Краматорської міської ради Олександр Власенко оглянув внутрішнє обладнання машин швидкої допомоги

Фото надане Укрінформ

Світлана Денисенко


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies