Корисні сервіси та комфорт – так у Полтаві працює центр для переселенців від БФ «Горєніє»

БФ «Горєніє»відкрився у Полтаві менш ніж два місяці тому. І весь цей час активно працює, допомагаючи тим, кому важлива підтримка.

Уже понад 400 внутрішньо переміщених осіб звернулися по допомогу до Інформаційно-ресурсного центру Всеукраїнського благодійного фонду «Горєниє».

Робота центру спрямована на підтримку жінок і дітей, які через війну мусили покинути свої домівки та переїхати на нове місце. Здебільшого це переселенки з Харківської, Донецької та Луганської областей.

Правова допомога, психологічна підтримка, надання корисної інформації для вимушених переселенців, можливість користування комп’ютерною технікою та творчий розвиток – таке широке коло послуг отримують відвідувачі центру.

«Кожного дня до нас приходять десятки жінок, якім потрібні ті чи інші наші послуги. Утім натепер очевидно, що найбільш затребуваною є саме психологічна допомога. Розвиваючи цей напрямок, ми знаходимо нові форми роботи. Зокрема, влаштовуємо творчі вечори з цікавими спікерами, запрошуємо на зустрічі полтавських митців, проводимо колективні медитації, майстер-класи для дорослих і дітей та таке інше», – повідомила Олена Ваганян, координаторка Інформаційно-ресурсного центру.

Олена Ваганян, координаторка Інформаційно-ресурсного центру БФ «Горєніє» у Полтаві

Відкрити серце та знайти внутрішні ресурси

Олена розповідає, що на початку було складно встановити контакт з жінками, побудувати з ними довірливі відносини. Адже більшість з них не хочуть відкриватись, розповідати про свої проблеми, або не вважають за потрібне працювати з психологом.

Однак делікатне ставлення фахівчинь-психологинь до кожної жінки переломило ситуацію. Наразі переселенки записуються на індивідуальні консультації та на групові заняття, приводять до психолога своїх діточок.

«Безперечно, жінкам-переселенкам потрібна психологічна допомога. Більшість з них певний час перебувала у себе вдома в умовах вкрай небезпечних, у страху за своє життя та за життя своїх дітей. Це велике потрясіння для кожної людини. Водночас і тут, у безпеці, жінка не знаходить спокою. Її вирвали зі звичного середовища, тому на новому місці вона відчуває себе самотньою, навіть якщо поруч з нею її родина», – пояснює психологиня Людмила Коминар.

Психологиня центру Людмила Коминар проводить індивідуальну консультацію

Психологічна підтримка в Інформаційно-ресурсному центрі не є діагностикою та тим більш не є терапією. Це робота з людськими душами, які виснажені, надломлені та спустошені через війну. Задача психологів – мобілізувати в кожній жінці її внутрішній ресурс, щоб вона змогла отямитися після пережитого та повернутися до активного життя.

Досягненню таких цілій сприяють не тільки консультації психологів, а й різноманітні заходи, які по декілька разів на тиждень проводяться у центрі. Варто відзначити, що до цієї роботи долучаються й жінки-переселенки. Як волонтерки вони проводять свої майстер-класи, навчаючи інших тієї майстерності, яку мають самі.

На майстер-класах жінки відпочивають, отримують ресурс та заводять нові знайомства

БФ «Горєніє» підтримує дітей через творчість

Психологічна допомога потрібна не тільки жінкам, а також і дітям, які пережили жахіття війни та вимушене переселення з рідного дому. А деякі на власні очі бачили свої зруйновані будинки, поранених близьких, чули нескінченні вибухи та «прильоти». Загоїти отримані травми дітям допомагає психологиня Лариса Духова.

Лариса Духова: «Від поганих спогадів краще за все дітей відволікають творчі заняття»

«На наших заняттях дітки  малюють, ліплять тваринок, виробляють різноманітні поробки. Немає того, щоб я розпитувала в них про те, що вони пережили. Навпаки, саме через творчість виходять негативні спогади, підвищується самооцінка дітей та відкриваються їхні ресурси», – зазначила Лариса Духова.

Соціальні та юридичні питання

В окремому кабінеті Інформаційно-ресурсного центру встановлені два комп’ютери, які підключені до мережі інтернет, принтер і сканер. Таким чином, завітавши до центру, жінка-переселенка може зробити необхідні копії документів, які їй можуть знадобиться для пред’явлення до якоїсь держструктури. Скористатися оргтехнікою відвідувачам  допомагає адміністраторка центру Олена Івоніна.

Адміністраторка Олена Івоніна першою зустрічає відвідувачів та допомагає зорієнтуватись у послугах центру

Відвідувачка може попрацювати за комп’ютером, щоб самостійно знайти потрібну інформацію в інтернеті. Або отримує консультацію від співробітників центру. Також за попереднім записом може потрапити на прийом до юриста (він проводиться за узгодженим графіком), щоб розв’язати більш складні особисті питання.

Інформаційно-ресурсний центр БФ «Горєніє» знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська 2, оф. 419. Телефон (066)139-01-98.
Всі актуальні повідомлення розміщуються у Телеграм-каналі Центру.

Читайте також: Центр громадських ініціатив з Перечина долучає переселенців до розвитку громади

Світлана Денисенко, «ЗмІнИ. Схід»


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках – YouTube або Facebook або Twitter. Долучайтесь!


Відстежуйте події, що відбуваються на сході України, разом з нами на наших сторінках - YouTube або Facebook або Twitter або Telegram.  Долучайтесь!

Цей сайт використовує cookies